Διαχρονικές «αφηγήσεις» από τη Μαρία Φραγκουδάκη

Διαχρονικές «αφηγήσεις» από τη Μαρία Φραγκουδάκη

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδύθηκε επιτακτικά αυτούς τους δραματικούς τελευταίους μήνες. Η ανάγκη μας για σωματική προσέγγιση υπογραμμίστηκε μέσω της στέρησης, και η κοινωνική αποστασιοποίηση απέδειξε πως το δέρμα μας χωρίς την ανθρώπινη επαφή «στεγνώνει». Χάρη στην απτική αντίληψη, μέσω του σώματός μας αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο που μας περιβάλλει και με αυτήν την έννοια η απτική προσέγγιση αποτελεί ενεργή εξερεύνηση της ζωής.

Η περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί η αφή, βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη. Η καλλιτέχνις, που με έδρα τη Νέα Υόρκη έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο, δημιουργεί «αφηγήσεις» που εμπνέονται από τα υλικά. Ειδικά στη δουλειά της με τίτλο «Haptic Perception» κάνει ένα βήμα πιο πέρα. Στη συγκεκριμένη έκθεση, που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 2015, διερευνά τη δημιουργία ενός απτικού συστήματος, και επικεντρώνεται στο υλικό ως αντικείμενο και όχι μόνον ως χρώμα.

Μέσω της επιλογής και της χρήσης των υλικών –είδη συσκευασίας, καθημερινά αντικείμενα πλέον τόσο οικεία όπως τα πλαστικά γάντια– αποσκοπεί στην ενίσχυση των αισθήσεων περνώντας από την όραση στην αφή, και προσκαλεί τον θεατή σε μια δυναμική σχέση με το έργο. Η νέα ιδέα της δημιουργού είναι να συνεχίσει τη δημιουργική πορεία σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζοντας μια έκθεση για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Μ.Β.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή