Ανοιχτές πλαζ με περιορισμούς στην πληρότητα

Ανοιχτές πλαζ με περιορισμούς στην πληρότητα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν από αυτό το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, αλλά και την ανησυχία τους για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού από τους λουομένους, εκφράζουν οι δήμαρχοι του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική καταγραφή των παρευρισκομένων, ενώ σε αυτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται περισσότερα από 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες θα πρέπει να είναι 4 μέτρα, ενώ σε κάθε ομπρέλα θα υπάρχουν μόνο δύο ξαπλώστρες, εξαιρουμένων των οικογενειών με ανήλικα.

Ως προς τα καφέ-μπαρ και τα εστιατόρια, θα λειτουργούν μόνο ως take away και θα πωλούν μόνο συσκευασμένα προϊόντα, ενώ απαγορεύεται η πώληση και διάθεση αλκοόλ, η είσοδος σε delivery και η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η απόσταση μεταξύ των πελατών που θα εξυπηρετούνται θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 μέτρο, ενώ συνιστάται εντόνως η χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.

Οι ξαπλώστρες θα πρέπει να απολυμαίνονται έπειτα από κάθε χρήση και κάθε λουόμενος θα τοποθετεί σε αυτές τη δική του πετσέτα, ενώ συχνά θα πρέπει να απολυμαίνονται και οι εγκαταστάσεις υγιεινής. Ως προς τα σπορ, απαγορεύονται τα ομαδικά και αυτά που συνεπάγονται σωματική επαφή.

Hδη από χθες οι παραλιακοί δήμοι που διαθέτουν οργανωμένες πλαζ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ άπαντες οι δήμαρχοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης, που δίνει μια διέξοδο διαφυγής, δεδομένων και των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπεται να επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο. Η ικανοποίηση, πάντως, συνοδεύεται από ανησυχία για ενδεχόμενα φαινόμενα συνωστισμού, ενώ υπάρχει ζήτημα και για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση των μέτρων, καθώς κάποιοι δήμαρχοι δηλώνουν αδυναμία ή αναρμοδιότητα.

Την ικανοποίησή του για το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ εκφράζει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Ο συγκεκριμένος δήμος διαθέτει αρκετές οργανωμένες παραλίες και, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος, «η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς, γιατί θα υπάρξει διάχυση των λουομένων».

Ο Δήμος Γλυφάδας δεν διαθέτει οργανωμένες παραλίες, ωστόσο στις λεγόμενες «ελεύθερες» έχει τοποθετήσει ομπρέλες σε κατάλληλη μεταξύ τους απόσταση καθώς και ντους. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, τάχθηκε εξαρχής υπέρ του ανοίγματος των οργανωμένων παραλιών προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι «ελεύθερες». «Είναι πολύ σωστή η προσέγγιση της κυβέρνησης. Είναι σαφές ότι ο κόσμος θέλει να βγει έξω. Οι παραλίες είναι μια λύση. Τα απογεύματα έρχονται στις παραλίες οικογένειες όχι για να κάνουν μπάνιο, αλλά για να παίξουν τα παιδιά».

Την ανησυχία του για την τήρηση των μέτρων καταθέτει ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, δηλώνοντας αδυναμία να έχει ο δήμος εποπτικό ρόλο, αφού διαθέτει μόνο τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς. «Καλώς ελευθερώθηκαν όλα, αλλά ανησυχώ πολύ για τον συνωστισμό. Ο κόσμος γεμίζει τις πλατείες και βλέπω ότι έχουμε σταματήσει πια να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στους δημόσιους χώρους είναι δύσκολο να επιβάλεις αλλά και να εποπτεύσεις την τήρηση των μέτρων», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή