Κράτηση επισκόπου στο Μαυροβούνιο

Κράτηση επισκόπου στο Μαυροβούνιο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Την κράτηση επί 72 ώρες του επισκόπου Ιωαννικίου του Νίκσιτς από την αστυνομία, στο Μαυροβούνιο, εξαιτίας της απόφασής του να προχωρήσει στη λιτάνευση ιερής εικόνας, παραβιάζοντας έτσι την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, καταδίκασε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.

Ο επίσκοπος Ιωαννίκιος, ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος και επτά ιερείς ετέθησαν υπό κράτηση τη Δευτέρα, μετά τη λιτάνευση στο Νίκσιτς, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πιστοί. Μετά τη σύλληψη των ιερωμένων, το πλήθος φώναζε συνθήματα υπέρ της άμεσης απελευθέρωσής τους, ενώ η αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος κάλεσε σε μποϊκοτάζ των εργασιών του Κοινοβουλίου. «Ολοι οι βουλευτές πρέπει να μποϊκοτάρουν τις επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής, έως ότου οι ιερείς αποφυλακισθούν. Πρόκειται για επίθεση στο Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Balkan Insight.

Οι συγκεντρώσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται στο Μαυροβούνιο εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Η Θεία Λειτουργία έχει επιτραπεί όμως στους ναούς, με τήρηση κανόνων ασφαλούς απόστασης μεταξύ των πιστών, ενώ σε Μυστήρια μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 20 άτομα. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο επίσκοπος Ιωαννίκιος είχε καλέσει τους πιστούς να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

«Σας παρακαλώ να διατηρήσετε ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ σας για να ολοκληρώσουμε τη λιτάνευση με αγάπη και εν ειρήνη. Θα προσευχηθούμε, έτσι ώστε ο Αγιός μας να διώξει την ασθένεια από το Μαυροβούνιο», τους είπε. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκη και το Βελιγράδι, με τον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς και τον Προκαθήμενο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Ειρηναίο, να καλούν τις Αρχές της χώρας σε αποκλιμάκωση της έντασης με την αποφυλάκιση των ιερέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή