Συνέχεια κόντρας για τις κάμερες στα σχολεία

Συνέχεια κόντρας για τις κάμερες στα σχολεία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κόντρα για τη μετάδοση των μαθημάτων συνεχίζεται ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από τη μια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες από την άλλη, ενώ έπεται εκείνη για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Χθες, η υπουργός Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για παραπληροφόρηση ως προς τη θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του ζητήματος και δήλωσε ότι θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων.  Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ειδικότερα, χθες, η κ. Κεραμέως απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της τομεάρχου Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαράς Κεφαλίδου, τόνισε ότι «δύο ημέρες τώρα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας δίκης προθέσεων. Γιατί; Επειδή θεωρούμε υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στα παιδιά αυτά που μένουν σπίτι. Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης, η Αρχή, δήλωσε πρώτον ότι είναι νόμιμος κατ’ αρχήν ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, και δεύτερον ότι το υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν από τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της. Κάποιοι εν απογνώσει ψάχνουν νέες άμυνες και προσπαθούν να συνεχίσουν την παραπληροφόρηση, λέγοντας ότι δήθεν κάνουμε πίσω. Ούτε βήμα πίσω, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος». Μάλιστα, η κ. Κεραμέως κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επενδύει στον φόβο.

«Μελέτες και διαβούλευση»

Από την πλευρά τους, ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Μερόπη Τζούφη δήλωσαν ότι «σύμφωνα με την Αρχή, η εξέταση του ζητήματος απαιτεί χρόνο, τεκμηρίωση, μελέτες και διαβούλευση. Συνακόλουθα, η “ζωντανή αναμετάδοση” του μαθήματος δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κατά το τρέχον σχολικό έτος. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατάφερε να προκαλέσει μια τρικυμία για το τίποτα, συσπειρώνοντας ενάντια στα σχέδιά της το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. Με τη θετική εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για κάτι καίριο και ουσιαστικό: την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε εν μέσω πανδημίας. Κάμερες τέλος – σειρά έχει το πολυνομοσχέδιο».

Στο ίδιο πλαίσιο η ΟΛΜΕ, που συνδιοργάνωσε χθες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με τη ΔΟΕ και την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών, δήλωσε ότι «κανείς εκπαιδευτικός δεν θα εφαρμόσει την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση του ΥΠΑΙΘ» και πρόσθεσε –κυρίως προς τα στελέχη εκπαίδευσης– ότι «σε όσους τολμήσουν να ασκήσουν πιέσεις σε συναδέλφους για να την υλοποιήσουν, θυμίζουμε ότι η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, ειδικά χωρίς εκτίμηση αντικτύπου και Υ.Α., είναι προδήλως παράνομη και επισύρονται βαριές κυρώσεις στους παραβάτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή