Ο ιός θα εξακολουθεί να υφίσταται και μετά την εμφάνιση εμβολίου

Ο ιός θα εξακολουθεί να υφίσταται και μετά την εμφάνιση εμβολίου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού στη χώρα μας έχει νοσήσει λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και άρα έχει αποκτήσει ανοσία έναντι της COVID-19. Αυτή την επιστημονική εκτίμηση μετέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι «με τα έως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμα με τη νόσο». Σύμφωνα με τον καθηγητή, πληρέστερη εικόνα για την κυκλοφορία του ιού στη χώρα μας θα μας δώσουν επιδημιολογικές μελέτες που είτε είναι ήδη σε εξέλιξη είτε ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη χώρα. Η μία αφορά τον γενικό πληθυσμό, άλλη θα εστιάσει σε δείγματα από αιμοδότες, μία τρίτη αφορά επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη σε κλινικά δείγματα από ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (ήδη έχουν συλλεχθεί από τα σχετικά αρχεία 5.000 δείγματα) και η τελευταία ξεκινάει να γίνει σε πληθυσμό της Κρήτης.

24 διασωληνωμένοι

Χθες ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 10 νέα κρούσματα SARS-CoV-2, τα οποία ανεβάζουν τον αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών σε 2.770. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 24 ασθενείς, ενώ 90 είχαν εξέλθει των ΜΕΘ. Χθες καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος ατόμου που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Συνολικά 156 ασθενείς έχουν καταλήξει λόγω της νόσου.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού δεν σημαίνει ότι τον εξαφάνισε, ενώ μετέφερε και τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί ακόμα και μετά την εμφάνιση ενός εμβολίου. Ο ΠΟΥ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις λόγω της εμφάνισης ψευδών ειδήσεων για τέλος της πανδημίας, που οδήγησε σε συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και νέες επιδημικές εξάρσεις σε διάφορες χώρες, όπως Κίνα (πόλη Γουχάν), Ιταλία και Λίβανο, γεγονός που επέβαλε νέο lockdown για τέσσερις ημέρες.

Εν τω μεταξύ, με 200.000 τεστ αντισωμάτων της αμερικανικής εταιρείας Abbott ενισχύεται η προσπάθεια της Ελλάδας για την καλύτερη καταγραφή της δραστηριότητας της νόσου COVID-19 στη χώρα. Τα τεστ, που θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικές μελέτες, είναι δωρεά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου και για την αγορά τους μεσολάβησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Με αυτή την αφορμή ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Υγείας, όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, στον οποίο μετέφερε τα συγχαρητήριά του για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίστηκε την πανδημία. 

Τέλος, ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος με αντισώματα ατόμων που είχαν προσβληθεί από τη νόσο και ανέρρωσαν σε σοβαρά νοσούντες ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία Αττικόν και Ευαγγελισμός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι πρώτες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας αναμένονται σε περίπου δεκαπέντε ημέρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή