Ενταση στη δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη – Σήμερα η απόφαση

Ενταση στη δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη – Σήμερα η απόφαση

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, προκάλεσε έντονα αισθήματα αποδοκιμασίας για την αποτρόπαιο πράξη των δραστών και στην εισαγγελέα της δίκης Αριστοτελία Δόγκα, που τοποθετήθηκε ανοικτά υπέρ του θύματος, προκαλώντας αμφίσημες προσεγγίσεις.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημ. Βερβεσός, λίγη ώρα πριν εκδοθεί η δικαστική απόφαση και καταλογιστούν οι ευθύνες στους δράστες ενός από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα, ζήτησε τον έλεγχο της εισαγγελέως από τον Αρειο Πάγο για όσα –κατά την άποψή του– είπε εις βάρος του υπερασπιστικού ρόλου των δικηγόρων.

Η εισαγγελέας, αγορεύοντας και επιχειρώντας να καταδείξει ότι οι δύο κατηγορούμενοι προσπαθούν να ρίξουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για το φονικό και να συσκοτίσουν την αλήθεια, ανέφερε ότι «από την ώρα που μπήκαν οι δικηγόροι στην υπόθεση, άρχισαν τα ψέματα». Η αποστροφή αυτή προκάλεσε ένταση στη δίκη χθες, όταν εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου διαμαρτυρήθηκε, η εισαγγελέας απείλησε με αποχή, αλλά τελικώς η διαδικασία συνεχίστηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών και την παρουσία των τραγικών γονέων της άτυχης φοιτήτριας. Η εισαγγελέας, πάντως, σε δευτερολογία της διευκρίνισε ότι τιμάει το δικηγορικό σώμα και η αποστροφή του λόγου της αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πάντως, όσον αφορά την εισαγγελική αγόρευση, που προκάλεσε κύμα θετικών απόψεων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι που παρακολουθούν χρόνια δίκες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς, άνδρες ή γυναίκες, πάρα πολύ συχνά στηλιτεύουν με χαρακτηρισμούς τους δράστες, τείνουν χείρα παρηγορίας στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά επιχειρούν, παρά το δύσκολο του πράγματος, να μη δηλώνουν ευθέως την ταύτισή τους με τη μία ή την άλλη πλευρά. Αυτό για λόγους που σχετίζονται με την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία που οφείλουν να τηρούν δικαστές και εισαγγελείς κρίνοντας μια υπόθεση, ώστε να έχει και η απόφαση την αναγκαία και επιβαλλόμενη βαρύτητα και να πείθει τους πάντες.

Ωστόσο, παρά την ένταση που επικράτησε στο δικαστήριο χθες, τελικώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και σήμερα αναμένεται η απόφαση περί της ενοχής των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη στυγερή δολοφονία της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη, κλείνοντας το κεφάλαιο απόδοσης δικαιοσύνης για ένα αποτρόπαιο έγκλημα που διαπράχθηκε από δύο νεαρά αγόρια σε μια μικρή επαρχιακή κοινωνία όπως εκείνη της Ρόδου, συγκλονίζοντας τους πάντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή