Κατάθλιψη και άγχος προκαλεί η πανδημία

Κατάθλιψη και άγχος προκαλεί η πανδημία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία της COVID-19 είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους και να οδηγήσει σε αυτοκτονίες και σε κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ.

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν σήμερα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ηλικιωμένοι, έφηβοι και όσοι είχαν ήδη ψυχολογικά προβλήματα, δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας τις κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να επενδύσουν στην ψυχική υγεία των πολιτών, κάτι που έχουν παραμελήσει επί δεκαετίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, στην Κίνα, το νοσηλευτικό προσωπικό ανέφερε υψηλά ποσοστά κατάθλιψης (50%), άγχους (45%) και αϋπνίας (34%), ενώ στον Καναδά το 47% δήλωσε ότι έχει ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη. Υψηλό κίνδυνο διατρέχουν επίσης παιδιά και έφηβοι. Στον Καναδά, το 20% των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών ανέφερε ότι έχει αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ στη Φινλανδία η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί κατά 23%. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάθλιψη επηρεάζει 264 εκατ. ανθρώπους, ενώ η αυτοκτονία είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου στις ηλικίες 15-29 ετών. Ενώ η παροχή ψυχολογικής βοήθειας αποτελεί αδιαμφισβήτητη ανάγκη για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, ανακούφιση προσφέρουν και μικρότερες πρωτοβουλίες, όπως εκείνη του Πίτερ Μπράουν, στο Λονδίνο. Ο Μπράουν είναι διευθυντής της ζυθοποιίας Forest Road Brewing. Κάθε ημέρα ξεκινάει με το βαν του να σερβίρει βαρελίσια μπίρα στους πελάτες του. «Η χαρά στα πρόσωπά τους είναι αναντικατάστατη. Το βαν δεν χωράει όση μπίρα θα προσφέραμε στο μπαρ, αλλά αυτό που παίρνουμε ως αντάλλαγμα είναι η χαρά των πελατών μας», δηλώνει στο Reuters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή