Επεκτείνεται κατά 49,2 στρέμματα ο ΧΥΤΑ Φυλής

Επεκτείνεται κατά 49,2 στρέμματα ο ΧΥΤΑ Φυλής

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή εφαρμογή ενός συστήματος κάδους χωριστής διαλογής τεσσάρων υλικών σε όλη τη χώρα, όχι στο δρόμο αλλά σε γωνίες ανακύκλωσης προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που εγκρίθηκε προχθές από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Το εξαετές σχέδιο προβλέπει την υποστήριξη των κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να μπορούν να συλλέγουν στοιχεία ανά δήμο, την οικονομική και τεχνική υποστήριξη των δήμων ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην ανακύκλωση.

Η ΕΕΑΑ, γνωστή από το σύστημα των μπλε κάδων, είναι σήμερα το μεγαλύτερο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα. Με το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε (για πρώτη φορά από το 2009) ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι και υποχρεώσεις για την επόμενη εξαετία, οι οποίοι μάλιστα θα ελέγχονται σε ετήσια βάση. Πιο συγκεκριμένα:

-Η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει να αναπτύξει δίκτυο χωριστής διαλογής ανακυκλώσιμων (όπως ορίζει η νομοθεσία), καλύπτοντας το 100% της χώρας σε βάθος εξαετίας. Οι νέοι κάδοι (ήδη υπάρχει ο μπλε κώδωνας για το γυαλί, θα προστεθούν κάδοι για χαρτί, πλαστικό και μέταλλα) δεν θα υποκαταστήσουν το μπλε κάδο, που θα παραμείνει στο δρόμο, αλλά θα αναπτυχθούν σε ειδικά διαμορφωμένες γωνιές ανακύκλωσης. Η ΕΕΑΑ έχει συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη της χωριστής διαλογής: από 3% της χώρας το πρώτο έτος σε 21% το τρίτο έτος με το μεγαλύτερο «άλμα» να μετατίθεται το 2025 (οπότε από 66% θα πρέπει να πάει στο 100%). Για την ανάπτυξη του δικτύου η ΕΕΑΑ θα προμηθευτεί 30.000 κάδους για τα τρία από τα τέσσερα ρεύματα και 10.000 κώδωνες για το γυαλί.

-Η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει να οργανώσει στοχευμένες δράσεις για τη χωριστή διαλογή αλουμινίου (και ενδεχομένως στη συνέχεια, πλαστικών μιας χρήσης).

-Παράλληλα η ΕΕΑΑ δεσμεύεται να ενισχύσει τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) ώστε να αντικαταστήσουν τον παλαιό εξοπλισμό τους και να επενδύσουν στη χωριστή διαλογή, αλλά και τη διαλογή ανά δήμο (σήμερα ο υπολογισμός του πόσο ανακυκλώνει ένας δήμος γίνεται κατά προσέγγιση).

-Θα αυξηθούν οι εισφορές των εταιρειών (παραγωγών ή εισαγωγέων συσκευασιών) προς την ΕΕΑΑ, που έχουν μείνει σταθερές από το 2009. Οι εισφορές θα μείνουν όπως υπέδειξε ο ΕΟΑΝ τον πρώτο χρόνο και εντωμεταξύ η ΕΕΑΑ θα εκπονήσει μια μελέτη για την καταβολή εισφορών ανά υλικό. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι εταιρείες εκείνες που επενδύουν σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Επίσης, να είναι βιώσιμη οικονομικά η ΕΕΑΑ, η οποία λόγω των χαμηλών εισφορών και του υψηλού κόστους της ανακύκλωσης σήμερα παρουσιάζζει έλλειμμα περί το 1,4 εκατ. ευρώ ετησιώς.

-Η ΕΕΑΑ θα ενισχύσει τους δήμους οικονομικά ανάλογα με την ανακύκλωση που πετυχαίνουν. Τον πρώτο χρόνο το τίμημα θα αφορά μόνο μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους και θα ξεκινά από 8-15 ευρώ ανά κιλό ανακυκλώσιμων ανά μόνιμο κάτοικο έως 40 ευρώ. Σταδιακά σε βάθος εξαετίας το ποσό αυτό θα αυξηθεί.

-Παρότι τα ανακυκλώσιμα που «εξάγονται» από σύμμικτα απορρίμματα (στο εργοστάσιο της Φυλής και στις μονάδες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Σερρών και Κρήτης) δεν μπορούν ούτε να επιδοτούνται από την ΕΕΑΑ (προφανώς, αφού ο στόχος της είναι η ανακύκλωση και όχι η απόρριψη ανακυκλώσιμων στα κοινά σκουπίδια), η ΕΕΑΑ αναλαμβάνει για λογαριασμό του κράτους να «πιστοποιεί» τις ποσότητες αυτές.

Εντωμεταξύ το υπουργείο Περιβάλλοντος χθες ενέκρινε νέα «έκτακτη» επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής κατά 49,2 στρέμματα, χωρητικότητας 600.000 τόνων σκουπιδιών «για την κάλυψη επειγουσών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή