Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/05/20)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου

Πλούσια η «σοδειά» των παραβάσεων του κοινοτικού δικαίου που κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Μάιο. Ο κορωνοϊός δεν σταμάτησε τη σχετική δραστηριότητα των Βρυξελλών και έτσι η Επιτροπή έστειλε τις προειδοποιητικές επιστολές και τις αιτιολογημένες γνώμες της, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα κράτη-μέλη μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν. Από τις 11 διαδικασίες που κινήθηκαν εις βάρος της Ελλάδας ξεχωρίζουμε: προειδοποιητική επιστολή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, επειδή η Ελλάδα (και άλλες οκτώ χώρες) εν μέρει μόνο μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την 5η οδηγία· αιτιολογημένη γνώμη για τις υπηρεσίες πληρωμών, επειδή δεν συστάθηκε η αρμόδια αρχή που θα εξετάζει καταγγελίες χρηστών· επίσης, προειδοποιητική επιστολή για τα αστικά λύματα, επειδή διαπιστώθηκε ότι σε 289 οικισμούς δεν συλλέγονται με τον κατάλληλο τρόπο, ενώ οκτώ από αυτούς τα απορρίπτουν σε ευαίσθητες περιοχές. Υπάρχουν κι άλλα θέματα εκτός από τον κορωνοϊό…

Τελευταία ευκαιρία για κρατικό δάνειο

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οσες επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί και δεν έχουν «κλικάρει» ότι αποδέχονται τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Οικονομικών, χάνουν το κρατικό δάνειο, καθώς σήμερα εκπνέει η σχετική προθεσμία. Αν και φορείς της οικονομίας έχουν ζητήσει παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου, το υπουργείο Οικονομικών τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής. Στο μεταξύ, σήμερα το ελληνικό Δημόσιο προχωρεί στην πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που έχουν συμφωνήσει με τους όρους του δανείου των σχετικών ποσών.

Δεύτερες σκέψεις στον ΟΤΕ για την Telekom Romania

Ανοιχτό, για πρώτη φορά, άφησε η διοίκηση του ΟΤΕ το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η πώληση των δραστηριοτήτων του ομίλου στη Ρουμανία. «Αυτές οι στρατηγικές επιλογές μπορεί να συμβούν, μπορεί και όχι», είπε χθες ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του ομίλου ΟΤΕ Μπάμπης Μαζαράκης μιλώντας προς τους αναλυτές. Ο ίδιος προηγουμένως είχε ερωτηθεί αν η εταιρεία εξετάζει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για τις Telekom Romania και Τ-Μobile Romania, οι οποίες μάλιστα εμφάνισαν βελτιωμένα αποτελέσματα στο α΄ τρίμηνο του 2020.

Θέμα ημερών ο νέος επικεφαλής της ΡΑΕ

Διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα σχετικά με την ανανέωση ή μη της θητείας του απερχόμενου προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Μπουλαξή. Ο ίδιος εμφανίζεται να επιθυμεί διακαώς την παραμονή του, παρά το γεγονός ότι τόσο στη ΡΑΕ όσο και στην αγορά ενέργειας θεωρείται απίθανο η κυβέρνηση να ανανεώσει μια θητεία που σημαδεύτηκε από παρεμβάσεις εισαγγελέων, εμφύλιους σπαραγμούς, καθυστερήσεις και το καθολικό lockdown των υπηρεσιών της Αρχής (πολύ πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός…). Ωστόσο, οι φήμες για την προσπάθεια παραμονής του κ. Μπουλαξή, που είχε αποτελέσει προσωπική επιλογή του Π. Λαφαζάνη, συνδέονται με πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση για την παραμονή του.

Μειώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της «Τιτάν»

Το 50% των προγραμματισμένων επενδυτικών δαπανών για το 2020 ανέστειλε η διοίκηση του ομίλου «Τιτάν», ήτοι ποσό 50 εκατ. ευρώ επί συνόλου 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της πανδημίας στον ισολογισμό της. Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας χθες τις θετικές επιδόσεις της αγοράς της Αιγύπτου, όπου η ζήτηση τσιμέντου κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 5%, παρά τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τον Μάρτιο, η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε ότι είναι πιθανό να οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα του οικοδομικού κλάδου, παρά τις απαγορεύσεις. «Εχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν στην Αίγυπτο ότι όποτε υπάρχει ανησυχία για την αξία των ρευστών διαθέσιμων, οι πολίτες της χώρας σπεύδουν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους στην αγορά ακινήτων. Δεν γνωρίζουμε όμως αν αυτή η βελτίωση είναι διατηρήσιμη στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημ. Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ομίλου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή