Ματιές στον κόσμο

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βερολίνο, 75 χρόνια μετά, τότε και τώρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Εως τις αρχές της δεκαετίας του ’60 υπήρχαν σημεία σε γερμανικές πόλεις, βομβαρδισμένα στον πόλεμο, τα οποία δεν είχαν ακόμη πλήρως αποκατασταθεί. Πολλοί Γερμανοί πολίτες έχουν αποτυπώσει μνήμες από τα χρόνια του ’50 όταν μπορούσε να δει κανείς ακόμη σκόρπια ερείπια και ισοπεδωμένα οικόπεδα όσο διαρκούσε ακόμη το πρόγραμμα ανοικοδόμησης. Εξαιρετικές περιγραφές δίνει και ο ιστορικός Ιαν Κέρσο στο βιβλίο του «Το Τέλος-Γερμανία, 1944-1945» (μτφρ. Κώστας Καρανικολός, εκδ. Κλειδάριθμος), όπως και ο Β. Γκ. Ζέμπαλντ, ως τομογράφος της γερμανικής συνείδησης. Τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι επέτειος που δικαιολογημένα διοχετεύει στο ευρύ, διεθνές κοινό ιστορικό υλικό, μαρτυρίες και πολλές φωτογραφίες, ιδιαίτερα πολύτιμο ιδίως για τις νεότερες γενιές. Η αναγέννηση των γερμανικών πόλεων ήταν έργο κομβικής σημασίας για την ανασυγκρότηση της μεταπολεμικής Γερμανίας και του δυτικού κόσμου στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, γι’ αυτό προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά. Το Μουσείο της Πόλης του Βερολίνου δημιούργησε μια εφαρμογή βασισμένη στη γοητεία που εξασκούν οι φωτογραφίες στη λογική του τότε και τώρα. Με το κινητό, μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τις δικές του «τότε και τώρα» φωτογραφίες, φωτογραφίζοντας ένα σημείο της σύγχρονης πόλης.

Μέσα από ιστορικά αρχεία, η εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ είναι εμπλουτισμένη με χιλιάδες φωτογραφίες του κατεστραμμένου Βερολίνου. Σε μια διεύθυνση της πόλης στην οποία βρίσκεται ο χρήστης, μπορεί να ανακαλέσει την αντίστοιχη ιστορική φωτογραφία από το υλικό της εφαρμογής, μετά να τραβήξει τη δική του φωτογραφία από το ίδιο σημείο όπως είναι σήμερα και μετά να συνθέσει τις φωτογραφίες, δημιουργώντας το δικό του «τότε» και «τώρα». Το berlinHistory app διαρκώς εμπλουτίζεται και είναι δικτυωμένο με μουσεία, αρχεία και ερευνητικούς φορείς ούτως ώστε να αποτελεί μια διαρκή παρακαταθήκη ιστορικού υλικού. Ο σκοπός είναι να καλλιεργήσει ιστορική συνείδηση και μια βαθύτερη σχέση με την πόλη πέρα από τη σύγχρονη εικόνα. Την επαύριον του πολέμου, με την πόλη κατεστραμμένη, κανείς δεν πίστευε ότι το Βερολίνο θα μπορούσε και πάλι να γίνει η πόλη που ήταν στα χρόνια της Βαϊμάρης και της Αυτοκρατορίας. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, το Βερολίνο, και πάλι πρωτεύουσα, έγινε μία από τις κοσμοπόλεις-προορισμούς και μήτρα ιδεών.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Νικόλα Μπενεντέτι

Από τη λίστα με τις νέες κυκλοφορίες στη σειρά Decca Classics, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση της Ιταλοσκωτσέζας βιολονίστριας Νικόλα Μπενεντέτι στο κοντσέρτο για βιολί του Εντουαρντ Ελγκαρ με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου και διευθυντή ορχήστρας τον Βλαντιμίρ Γιουρόσφκι. Είναι ένα από τα δημοφιλή έργα του Ελγκαρ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1910. Είχε γραφτεί για τον βιολονίστα Φριτς Κράισλερ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ουίνστον Τσώρτσιλ

Εως τις 20 του μηνός, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s διατηρεί ανοικτή την πλατφόρμα μιας νέας δημοπρασίας με υλικό αποκλειστικά ιστορικά τεκμήρια, χειρόγραφα και κυρίως εκδόσεις βιβλίων του Ουίνστον Τσώρτσιλ ή βιβλίων με θέμα τον Ουίνστον Τσώρτσιλ. Ολες οι εκδόσεις είναι σπάνιες ή δερματόδετες, από ιδιωτικές βιβλιοθήκες, σε συνεργασία με τους Chartwell Booksellers. Αφορμή, η επέτειος των 80 ετών από την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Ρομπέρ Σουμάν

Η 70ή επέτειος της Διακήρυξης Schuman (9 Μαΐου 1950), το εναρκτήριο λάκτισμα για την οικοδόμηση της κοινοτικής Ευρώπης, τιμάται φέτος. Στην europeana.eu φιλοξενείται ψηφιακή ιστορική έκθεση με 17 κεφάλαια που διοργάνωσαν από κοινού η Μονάδα Αρχείων, η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Εργαλείων Γνώσης και το Γραφείο Συνδέσμου στο Στρασβούργο. Ο Ρομπέρ Σουμάν ήταν ο οραματιστής Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, πατέρας της Ενωμένης Ευρώπης.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Εντουαρντ Χόπερ

Επιστροφή στους πρότερους ρυθμούς στην Ελβετία με σταδιακή και προσεκτική επαναφορά της λειτουργίας των μουσείων. Το Fondation Beyeler ανακοίνωσε το άνοιγμα της έκθεσης στον Εντουαρντ Χόπερ, που είχε εγκαινιαστεί πριν από την πανδημία. Η έκθεση, σε συνεργασία με το Μουσείο Whitney, θα παραταθεί έως τις 26 Ιουνίου και θα λειτουργεί σύμφωνα με το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει είσοδο λίγων επισκεπτών, μάσκες και απολύμανση χεριών.

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Ολα για την Εύα, 70 χρόνια

Το ημερολόγιο του Χόλιγουντ μας δείχνει την επέτειο των εβδομήντα χρόνων από το γύρισμα της κλασικής ταινίας «Ολα για την Εύα» («All about Eve», 1950) του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς, που είχε αποσπάσει έξι βραβεία Οσκαρ. Εχουν μείνει στη μνήμη των σινεφίλ οι ερμηνείες αξέχαστων ηθοποιών όπως της Μπέτι Ντέιβις, της Αν Μπάξτερ, του Τζορτζ Σάντερς, της Σελέστ Χολμ και της Μέριλιν Μονρόε σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή