«Μαγικά» μανιτάρια και το πρώτο τριπλό άξελ

«Μαγικά» μανιτάρια και το πρώτο τριπλό άξελ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο τριπάκι: ψυχεδελικές περιπέτειες

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2020)

Σκηνοθεσία: Ντόνικ Κάρι

Εμφανίζονται: Στινγκ, Μπεν Στίλερ, Κάρι Φίσερ, Νικ Οφερμαν

Στον κόσμο των παραισθησιογόνων μάς βάζει ένα καινούργιο ντοκιμαντέρ του Netflix μέσα από δεκάδες ιστορίες διασήμων, οι οποίοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους. LSD, «μαγικά» μανιτάρια, πεγιότι και ένα σωρό παραλλαγές τους: η χρήση και η κουβέντα γύρω τους άρχισαν να φουντώνουν από τη δεκαετία του 1960 και κρατούν μέχρι σήμερα, με τα παραισθησιογόνα να μην είναι πια τόσο μοδάτα, όμως να παραμένουν ένας συναρπαστικός (απαγορευμένος) καρπός. Οι όποιοι νόμοι προφανώς και δεν εμπόδισαν ποτέ καλλιτέχνες όπως ο Στινγκ, η Κάρι Φίσερ, ο Μπεν Στίλερ, ο Asap Rocky και δεκάδες άλλοι που παρελαύνουν από το ντοκιμαντέρ να δοκιμάσουν –και με το παραπάνω– τέτοιες ουσίες, αποκομίζοντας και τις ανάλογες ιστορίες.

Αλλες αληθινά ξεκαρδιστικές και άλλες κάπως τρομακτικές, τις αφηγούνται εδώ, με εικονογράφηση ψυχεδελικών κινουμένων σχεδίων. Στο μεσοδιάστημα παρακολουθούμε αστεία βίντεο περασμένων δεκαετιών, με καμπάνιες κατά των παραισθησιογόνων που ξεπερνούν τα όρια της γραφικότητας, αλλά και τον Νικ Οφερμαν σε ρόλο… επιστήμονα του LSD.

Εγώ, η Τόνια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Κρεγκ Γκιλέσπι

Ερμηνείες: Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Αλισον Τζάνεϊ

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε μια ταινία η οποία έφτασε μέχρι τα Οσκαρ του 2018. Εκεί, η Μάργκο Ρόμπι αποκτά λουκ δεκαετίας ’80 προκειμένου να υποδυθεί την Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Τόνια Χάρντινγκ. Η Χάρτινγκ ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του αθλήματος που ολοκλήρωσε το τριπλό άξελ, μπήκε ωστόσο στα πρωτοσέλιδα για διαφορετικό λόγο·για μια εξωφρενική υπόθεση επίθεσης εις βάρος της συναθλήτριάς της Νάνσι Κέριγκαν.

Το βιογραφικό φιλμ παρουσιάζεται αρκετά συμβατικά από τον Κρεγκ Γκιλέσπι και τον σεναριογράφο του Στίβεν Ρότζερς, ωστόσο περιλαμβάνει και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Παιδί προερχόμενο από τη λεγόμενη «white trash» Αμερική και με μια απάνθρωπα αυστηρή μητέρα (βραβευμένη με το σχετικό Οσκαρ η Αλισον Τζάνεϊ), η Τόνια βρίσκει διέξοδο στο πατινάζ. Παρ’ όλα αυτά ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας της και κυρίως το προβληματικό κοινωνικό υπόβαθρο επικρατούν, σε μια υπόθεση τόσο παράλογη που καταλήγει κωμική. Το αμφιλεγόμενο του χαρακτήρα, πάντως, δεν είναι τυχαίο: «Οι άνθρωποι είτε λατρεύουν την Τόνια είτε δεν είναι και μεγάλοι φαν, ακριβώς όπως με την Αμερική», ακούγεται σε στιγμιότυπο της ταινίας.

HOME CINEMA

Οταν έμπαιναν τα θεμέλια του Χόλιγουντ

Hollywood

ΔΡΑΜΑ (2020)

Δημιουργοί: Ράιαν Μέρφι, Ιαν Μπρέναν

Ερμηνείες: Ντέιβιντ Κόρενσουετ, Σαμάρα Γουίβινγκ, Τζιμ Πάρσονς

Στον μαγικό κόσμο του Χόλιγουντ μιας άλλης εποχής μάς ταξιδεύει η καινούργια, καλοφτιαγμένη σειρά του Netflix, η οποία παρακολουθεί παραδοσιακές δυνάμεις και πιονέρους της βιομηχανίας, καθώς αυτοί πασχίζουν να τα καταφέρουν. Πρωταγωνιστές είναι μια σειρά από νέους ανθρώπους, οι οποίοι φτάνουν στο Λος Αντζελες της δεκαετίας του 1950, με όνειρο να γίνουν αστέρια του σινεμά. Εκεί, ωστόσο, θα καταλάβουν πως ο δρόμος για τη δόξα δεν είναι ακριβώς ορθάνοιχτος: άλλοι θα αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα δουλεύοντας ως… ζιγκολό, άλλοι καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τον φυλετικό ρατσισμό και κάποιοι με παλαβούς μάνατζερ. Μια καινούργια ταινία, η οποία υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στην παραγωγή, θα τους ενώσει τελικά όλους στον παράτολμο σχεδιασμό της.

«Μαγικά» μανιτάρια και το πρώτο τριπλό άξελ-1

Οι χαρακτήρες της σειράς είναι νέοι άνθρωποι που φτάνουν στο Λος Αντζελες του 1950, με όνειρο να γίνουν αστέρια του σινεμά.

Οι συναρπαστικές απαρχές του σύγχρονου Χόλιγουντ παρουσιάζονται εδώ μέσα από μια πικάντικη μυθοπλασία, με μπόλικους πρωταγωνιστές. Ανάμεσά τους εμφανίζονται και αληθινά πρόσωπα, όπως ο νεαρός Ροκ Χάντσον, ωστόσο το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο της σειράς είναι η κοινωνική-πολιτική της διάσταση, που αντανακλά και το σήμερα. Παιχνίδια εξουσίας, σεξ ως μέσο ανόδου, φυλετικός ρατσισμός κ.ο.κ. είναι στην ημερήσια διάταξη μιας πραγματικότητας που στροβιλίζεται ανάμεσα στην απόλυτη λάμψη και στις απογοητεύσεις. Οι αναφορές –και οι προθέσεις– είναι ξεκάθαρα σύγχρονες, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δένουν αρμονικά και με τη γνωστή ιστορία της εποχής.

Παράλληλα, παρακολουθούμε τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας. Το σενάριο, το κάστινγκ, οι παραγωγοί και πάνω από όλα τα πανίσχυρα στούντιο που τότε, ακόμη περισσότερο και από σήμερα, είχαν τον απόλυτο έλεγχο πάνω στη δουλειά των καλλιτεχνών. Ειδική μνεία, τέλος, αξίζει στον Τζιμ Πάρσονς. Ο ηθοποιός που λατρεύτηκε μέσα από το κωμικό «The Big Bang Theory» ερμηνεύει εδώ έναν αυταρχικό αλλά και ιδιοφυή χολιγουντιανό ατζέντη, του οποίου τα πλοκάμια φτάνουν μέχρι την ιταλική μαφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή