Γερμανία: Εγκλημα μίσους το κάψιμο σημαιών και εθνικών συμβόλων

Γερμανία: Εγκλημα μίσους το κάψιμο σημαιών και εθνικών συμβόλων

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών θα τιμωρείται από εδώ και στο εξής το δημόσιο κάψιμο της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οποιαδήποτε ξένης χώρας, στη Γερμανία, αποφάσισε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.

Μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Μπούντεσταγκ, το κάψιμο ή η όποια βεβήλωση ξένων εθνικών συμβόλων θεωρείται πλέον έγκλημα μίσους στη Γερμανία, έγκλημα όμοιο με το κάψιμο της γερμανικής σημαίας.

Πέραν της σημαίας της ΕΕ, στη νέα αυτή νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, ο δημόσιος εξευτελισμός του οποίου κρίνεται επίσης παράνομος. 

Αφορμή για αυτή τη νομοθετική εξέλιξη υπήρξαν οι διαμαρτυρίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για το κάψιμο της σημαίας του Ισραήλ από διαδηλωτές το 2017 στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, Κριστίν Λάμπρεχτ, «το δημόσιο κάψιμο κάποιας σημαίας δεν έχει καμία σχέση με το να διαδηλώνει κάποιος ειρηνικά», και προκαλεί «μίσος, θυμό και επιθετικότητα» και συναισθηματικό πόνο στους ανθρώπους.

Τον νέο νόμο καταδίκασε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κάνοντας λόγο για «υπέρμετρη παρέμβαση στην ελευθερία του λόγου και την καλλιτεχνική έκφραση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή