Ενας στους δύο δουλεύει με τηλεργασία

Ενας στους δύο δουλεύει με τηλεργασία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά δύο μήνες σε καθεστώς έντονων περιοριστικών μέτρων, με τη μεγάλη πλειονότητα εργαζομένων και επιχειρήσεων να προσαρμόστηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε νέα επιχειρησιακά μοντέλα, όπως την απομακρυσμένη εργασία, το ερώτημα που τίθεται είναι: ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας; Εχει διαρραγεί αμετάκλητα η έννοια της φυσικής παρουσίας στο γραφείο; Τον βαθμό επίδρασης της COVID-19 στην ελληνική αγορά εργασίας εξέτασε πανελλαδική έρευνα του kariera.gr, η οποία διεξήχθη τον Απρίλιο σε δείγμα 8.581 ενηλίκων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 6 στους 10 δηλώνουν είτε άνεργοι είτε σε αναστολή εργασίας. Το 68,28% όσων συνεχίζουν να εργάζονται, είτε με τηλεργασία, είτε με φυσική παρουσία, δηλώνει πως η εργασία του έχει επηρεαστεί από αρκετά έως και πολύ λόγω της COVID-19. Το 48,84% εργάζεται με ίδιες ώρες εργασίας, 17,5% δηλώνουν μείωση των ωρών εργασίας τους, ενώ ένας στους 5 δηλώνει πως οι ώρες εργασίας του έχουν αυξηθεί. Το 13,62% δηλώνει πως έχει ενταχθεί στο πλαίσιο μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένας στους 5 γονείς έκανε χρήση της άδειας ειδικού σκοπού – κυρίως γυναίκες (26,45% έναντι 14,32%).

Ενας στους δύο δουλεύει από το σπίτι με τηλεργασία, ενώ πριν από την COVID-19 δούλευε στα γραφεία της εταιρείας. Το 45,28% όσων εργάζονται αυτή την περίοδο συνέχισε να πηγαίνει στη δουλειά του με φυσική παρουσία. Το 4,57% δούλευε και πριν από τον κορωνοϊό από το σπίτι. Το 62,25% όσων εργάζονταν και πριν από τον κορωνοϊό από το σπίτι δηλώνει πως η εργασία από το σπίτι έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή προ κορωνοϊού.

Ως προς τα αντανακλαστικά ετοιμότητας των εργοδοτών στη νέα συνθήκη μαζικής τηλεργασίας, 7 στους 10 δήλωσαν πως δέχθηκαν σαφείς οδηγίες για το πλαίσιο τηλεργασίας από το σπίτι από τον εργοδότη τους, ενώ το 28,23% δηλώνει το αντίθετο. Ενας στους 3 ερωτηθέντες δήλωσε πως δεν δυσκολεύεται δουλεύοντας από το σπίτι.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, πάντως, που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται από το σπίτι είναι οι περισσότερες περισπάσεις (συγκάτοικος, σύντροφος, συγγενείς, παιδιά, κατοικίδια κ.λπ.) με ποσοστό 47,77%. Ακολουθεί με 39,41% ο φόβος πως πρέπει να αποδεικνύουν περισσότερο από το σπίτι ότι δουλεύουν απ’ ό,τι στο γραφείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή