Χωρίς μέτρα θα έφθαναν οι ΜΕΘ;

Χωρίς μέτρα θα έφθαναν οι ΜΕΘ;

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σενάριο που σίγουρα κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το τι θα συνέβαινε όσον αφορά τις εξελίξεις της COVID-19 στη χώρα μας εάν δεν είχαν ληφθεί τα περιοριστικά μέτρα.

Σίγουρα ο αριθμός κρουσμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Επίσης, μεγάλος θα ήταν και ο αριθμός των ζητούμενων ΜΕΘ.

Ενα τέτοιο σενάριο παρουσιάζουμε στο σχεδιάγραμμα που συνοδεύει αυτό το σημείωμα. Παρουσιάζουμε γραφικά τις απαιτούμενες ΜΕΘ αν δεν λαμβάνονταν εγκαίρως τα μέτρα και αφήναμε να διαμορφωθεί ανεξέλεγκτα ο αριθμός των κρουσμάτων. Το σχεδιάγραμμα συμπληρώνεται επίσης με τον δημοσιοποιημένο αριθμό ΜΕΘ που τελικά απαιτήθηκαν.

Οι διαφορές των δύο σχημάτων είναι σημαντικές. Με τα μέτρα που ελήφθησαν περιορίσαμε σημαντικά τη ζήτηση για ΜΕΘ μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων ενός κατά κοινή ομολογία «κουρασμένου» συστήματος υγείας.

Χωρίς μέτρα θα έφθαναν οι ΜΕΘ;-1

Εάν βασιστούμε στα στοιχεία για την COVID-19 που είναι ακόμη και σήμερα αναρτημένα στον οργανισμό Healhdata.com, ενώ η Ελλάδα είχε γενικά στη διάθεσή της 11.813 κρεβάτια, εξειδικευμένα για COVID-19 είχε μόνο 206 σε ΜΕΘ. Αν και σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε και αυξήσαμε σε σημαντικό βαθμό τα κρεβάτια ΜΕΘ, τα συμπεράσματα για το τι θα μπορούσε να συμβεί τα αφήνουμε στους αναγνώστες.

Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε, αν και είναι γενικότερα κοντά σε απόψεις ειδικότερων από εμάς, δεν παύουν να είναι πειραματισμοί με δύσκολες υποθέσεις. Ελπίζουμε, όμως, στην επιείκεια των αναγνωστών για να ξεφύγουμε από την παγίδα να χαρακτηριστούμε «γραφικοί».

* Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Κρήτης – Ρέθυμνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή