Οι ανώτατες ποινές για τη δολοφονία της Τοπαλούδη

Οι ανώτατες ποινές για τη δολοφονία της Τοπαλούδη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ανώτατες ποινές που προβλέπει ο νόμος επέβαλε το Δικαστήριο στους δράστες της δολοφονίας της φοιτήτριας στη Ρόδο, καταδικάζοντάς τους ομόφωνα σε ισόβια για τον φόνο και σε 15 χρόνια κάθειρξη για τον ομαδικό της βιασμό. Η εισαγγελέας της έδρας Αριστοτελία Δόγκα είχε επίσης προτείνει την επιβολή αυτών των ποινών στους δύο δράστες, που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν κατά το κατηγορητήριο.

Η βαριά ποινική μεταχείριση που επιφύλαξε το δικαστήριο στους δράστες της στυγερής δολοφονίας, αποτέλεσε δικαίωση για τους τραγικούς γονείς της άτυχης Ελένης Τοπαλούδη, αλλά δικαίωσε και το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών, καθώς η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από το στυγερό έγκλημα.

Από την αποτίμηση των πραγματικών γεγονότων, τόσο από τους δικαστές όσο και από τους ενόρκους (απλούς πολίτες) που συγκροτούν σε αυτές τις περιπτώσεις το δικαστήριο, έγινε παραδεκτό ότι η άτυχη φοιτήτρια βιάστηκε ομαδικά από τους δύο δράστες, δολοφονήθηκε άγρια και βασανίστηκε ενώ στη συνέχεια πετάχθηκε ζωντανή σε απόκρημνη παραλία, όπου και βρήκε τραγικό τέλος από πνιγμό.

Τη δικαστική απόφαση που ανέμεναν πολλοί συγκεντρωμένοι, κυρίως γυναίκες, αλλά και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, εξέδωσε το δικαστήριο έπειτα από διάσκεψη δύο και πλέον ωρών, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Αριστοτελίας Δόγκα, η οποία είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι και οι δύο κατά το κατηγορητήριο. Δηλαδή και για τον βιασμό και για τη στυγερή δολοφονία.

Οι τραγικοί γονείς της Ελένης Τοπαλούδη δέχθηκαν με ικανοποίηση τη δικαστική κρίση που δικαίωσε τη μνήμη του παιδιού τους, κυρίως στο κομμάτι εκείνο που αφορούσε τον ομαδικό βιασμό της άτυχης κοπέλας, καθώς οι δράστες, για να αποσείσουν τις ευθύνες τους για το αποτρόπαιο έγκλημά τους, ισχυρίστηκαν απολογούμενοι ότι με τη συναίνεση της φοιτήτριας έγινε ό,τι έγινε.

Η εισαγγελέας, άλλωστε, κατά τη συναισθηματικά φορτισμένη αγόρευσή της τεκμηρίωσε τη θέση, που υιοθετήθηκε και από το δικαστήριο, ότι η Ελένη Τοπαλούδη βιάστηκε και παρασύρθηκε στο σπίτι του ενός εκ των δραστών, όπου στη συνέχεια  βρήκε τραγικό θάνατο. «Ως αμνός επί σφαγή» τόνισε η εισαγγελέας για να καταδείξει τη μη συμμετοχή του θύματος.

Το δικαστήριο αποτιμώντας όλα τα δεδομένα και πρωτίστως την εγκληματικότητα των δύο νεαρών, αλλά και το αμετανόητο που επέδειξαν μετά το στυγερό έγκλημά τους, δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

Και οι δύο είχαν υποβάλει αιτήματα για σειρά ελαφρυντικών, φθάνοντας ο νεαρός κατηγορούμενος  από τη Ρόδο (ο άλλος είναι αλβανικής καταγωγής) να ζητήσει να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή μειωμένος καταλογισμός.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν μεταμελήθηκαν μετά την αποτρόπαιη πράξη τους, μίλησε «για ηθική διαστροφή των δραστών» και ανέφερε ότι «ενέπαιζαν το δικαστήριο προσποιούμενοι τους μεταμελημένους», ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος δεν είπαν την αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια που οι συνήγοροί τους υπέβαλαν αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών στους δράστες, ο πατέρας της άτυχης Ελένης σήκωσε μέσα στο δικαστήριο, σιωπηλά, φωτογραφίες της, απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους, ενώ η μητέρα της κατά τη μακρά διάρκεια έκδοσης της απόφασης, δεν άντεξε, αισθάνθηκε δυσφορία και δέχθηκε ιατρική βοήθεια. Δεν έλειψαν βέβαια εκτός δικαστικής αίθουσας συνθήματα συγκεντρωμένων γυναικών «ποτέ πια Ελένη δολοφονημένη» και άλλα, καθώς η τραγική περίπτωση της άτυχης φοιτήτριας έχει θεωρηθεί ενδεικτική του βασανισμού και της κακοποίησης γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή