Εκθεση Europol: «Μείωση ελέγχων στα σύνορα»

Εκθεση Europol: «Μείωση ελέγχων στα σύνορα»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μειωθούν ή ακόμα και θα εγκαταλειφθούν οι έλεγχοι των Τούρκων συνοριακών φυλάκων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα». Αυτό επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της Εuropol για την παράνομη μετανάστευση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. «Οι πολιτικές της Τουρκίας είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν στόχο την ελαχιστοποίηση του αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. Περιμένουμε νέες προσπάθειες προώθησης των μεταναστών προς την Ελλάδα», εκτιμούν τα στελέχη της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας.

Δουλεμπορικά κυκλώματα

Ειδικότερα, στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις νέες μεθόδους που υιοθετούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα, την επίδραση που είχε στη δράση τους η πανδημία καθώς και τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρας transit για μετανάστες και δουλεμπόρους. «Εχουμε σταθερή συνεργασία με τους Ελληνες συναδέλφους μας», δήλωσε στην «Κ» ο Ρόμπερτ Κρεπίνκο, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διακίνηση Μεταναστών (European Migrant Smuggling Center) της Europol. «H Ελλάδα είναι χώρα υψηλού ενδιαφέροντος για μας», τόνισε.

Πράγματι, στις πρώτες σελίδες της έκθεσης γίνεται αναφορά στην προσπάθεια που οργανώθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων (κυρίως μέσω Facebook) τον Φεβρουάριο του 2019 για τη μαζική μετακίνηση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Βαπτίστηκε ως «το καραβάνι της ελπίδας», έγινε αντιληπτή από στελέχη της Europol και απετράπη από την Ελληνική Αστυνομία.

Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης και στην άγνωστη επιχείρηση «Mονάρχης», που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 2019 η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή της Europol. Η έρευνα οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος πλαστογράφων – δουλεμπόρων που, με έδρα ένα καφενείο στο κέντρο της Αθήνας, διακινούσε από το 2017 παράνομους μετανάστες στην Ε.Ε. αντί 13.000 ευρώ το «κεφάλι».

Στην έκθεσή της η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και η αύξηση των ελέγχων στα σύνορα οδήγησαν σε μείωση της δράσης των δουλεμπόρων. Προβλέπει όμως ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση θα οδηγήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε αύξηση της κίνησης παράνομων μεταναστών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κρεπίνκο υπογράμμισε ότι, λόγω της καραντίνας και της κάθετης μείωσης των αεροπορικών πτήσεων, παρατηρήθηκε αύξηση των διακινήσεων από στεριά και θάλασσα.

Μεσομακροπρόθεσμα πάντως, οι αναλυτές της Europol προβλέπουν ότι οι δουλέμποροι είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές τους. Εξηγούν ότι λόγω της ασθένειας είναι πιθανό να χρειαστεί να διακινούν λιγότερους μετανάστες σε κάθε δρομολόγιο και επομένως να χρησιμοποιούν περισσότερα μέσα, όπως βάρκες και αυτοκίνητα, καθώς και να χρησιμοποιούν περισσότερα σπίτια-κρησφύγετα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι παραμένει δημοφιλής όσο και επικίνδυνη η μεταφορά παράνομων μεταναστών μέσα σε κρύπτες φορτηγών. «Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 η διακίνηση μέσα σε κρύπτες και εξαρτήματα οχημάτων ήταν η πιο διαδεδομένη μέθοδος για τη μεταφορά παράνομων μεταναστών από την Ελλάδα προς κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνεται στην έκθεση. Ο κ. Κρεπίνκο σχολίασε ότι «τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο επικίνδυνες μεθόδους διακίνησης», παραπέμποντας στον θάνατο 39 μεταναστών μέσα σε φορτηγό ψυγείο, τον Οκτώβριο, στο Εσεξ της Αγγλίας και στα πολλά θανατηφόρα τροχαία με θύματα μετανάστες στον άξονα της Εγνατίας Οδού, στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε εγρήγορση

Στην έκθεση ξεχωρίζουν οι αναφορές της Europol στη στάση της Τουρκίας κατά την πρόσφατη κρίση με την Ελλάδα: «Στις αρχές του 2020 υπήρξαν πληροφορίες για προσπάθειες των τουρκικών αρχών να διευκολύνουν τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα», επισημαίνεται στην έκθεση. «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», ήταν το προσεκτικό σχόλιο του κ. Κρεπίνκο, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή