COVID-19 και αθλητισμός: Νέες συνθήκες, νέες συνήθειες

COVID-19 και αθλητισμός: Νέες συνθήκες, νέες συνήθειες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες μέρες αρχίζει σιγά σιγά να ξαναχτυπάει η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού μετά μια απόλυτη παύση 45 ημερών. Εννοώ βέβαια τον αθλητισμό σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και όχι την ατομική άθληση που είναι μια καλή συνήθεια την οποία αποκτήσαμε και ελπίζω να διατηρήσουμε.

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα υπάρξει ένα γενικότερο άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αθλητές. Αυτό θα γίνει με νέες συνθήκες και νέες συνήθειες. Κάποια νέα πράγματα, λοιπόν, που θα μπουν στην αθλητική μας ζωή:

Προαγωνιστικός έλεγχος: Ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει μόνο τους πνεύμονες. Επηρεάζει και άλλα όργανα όπως η καρδιά, η οποία σε έναν αθλητή καταπονείται σημαντικά. Είναι σκόπιμο, λοιπόν, να παρθεί ένα πρόσφατο ιατρικό ιστορικό προκειμένου να φανεί αν για κάποιον αθλητή υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω εξετάσεις πριν ξεκινήσει να προπονείται.

Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις είναι το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που αλλάζει. Μία είσοδος, φυλασσόμενη για τις οργανωμένες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις όπου καταγράφονται οι εισερχόμενοι και εξερχόμενοι για λόγους πιθανής ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Θα αφιερώνουμε, λοιπόν, ένα λεπτό στην είσοδο για να καταγράφουμε τα στοιχεία μας. 

Αποστασιοποίηση: Μπαίνουν περιορισμοί στη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων. Μέχρι 80 άτομα συγχρόνως σε ένα ανοικτό γήπεδο στίβου, μέχρι 15 άτομα σε ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ. Στα κλειστά γήπεδα και στις σάλες ένα άτομο ανά 30 τ.μ. Λόγω ακριβώς αυτών των περιορισμών στη χωρητικότητα, σε εγκαταστάσεις που έχουν μεγάλη ζήτηση θα υπάρχει και χρονικός περιορισμός για κάθε αθλούμενο (έτσι και αλλιώς τώρα στην αρχή μία ώρα προπόνηση είναι υπεραρκετή).

Ολα αυτά τα νέα στοιχεία θα μας γίνουν βίωμα όχι μόνο για τις επόμενες εβδομάδες, αλλά για τους επόμενους μήνες ίσως και χρόνο. Και γι’ αυτό δεν χρειάζονται βιασύνες: από τη στιγμή που ξεκινάει πάλι προπονήσεις ένας αθλητής, θέλει τουλάχιστον ένα μήνα για να γίνουν οι προσαρμογές, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει σε αγώνες. Οι οποίοι βέβαια αγώνες θα συνηθίσουμε να γίνονται χωρίς θεατές.

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία, τα φώτα, ως συνήθως, πέφτουν στην κορυφή της αθλητικής πυραμίδας, στον επαγγελματικό αθλητισμό και στον πρωταθλητισμό. Πρέπει όμως να φροντίσουμε και τη βάση. Γι’ αυτό θα υπάρξει μέριμνα για τα βασικά κύτταρα του ελληνικού αθλητισμού, τα ερασιτεχνικά σωματεία για τα οποία υπήρχε και κατεύθυνση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά σχετική εισήγηση. Να μεριμνήσουμε για τον αθλητισμό της παραγωγής, τον αθλητισμό που κάνουμε και όχι μόνο που βλέπουμε. Και επειδή ακριβώς ο πρωταθλητισμός και ο αθλητισμός είναι συγκοινωνούντα δοχεία, αν αδειάσει το ένα, θα στεγνώσει και το άλλο…

Τέλος, μέσα σε αυτό το σκηνικό δεν υπάρχει θέση για σωματειακές αντιπαραθέσεις. Ολοι είμαστε στην ίδια ομάδα με αντίπαλο τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του. Ο αθλητισμός όπως στάθηκε όρθιος τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, θα σταθεί όρθιος και στα χρόνια της υγειονομικής κρίσης, γιατί μέσα από τις δυσκολίες έχει αποκτήσει τα κατάλληλα αντισώματα…

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή