Θεωρείο (17/05/20)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καχυποψίες στο Πεντάγωνο

Στο στρατόπεδο Παπάγου είναι γνωστό ότι οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Εθνικής Aμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Αλκιβιάδης Στεφανής, δεν έχουν ιδανικές σχέσεις. Τριβές υπήρχαν από την πρώτη στιγμή για μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν αλλαγές στη συγκρότηση της Εθνοφυλακής αλλά και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο προσφυγικό. Μόλις προχθές καταγράφηκε ακόμα ένα περιστατικό, ενδεικτικό της κατάστασης. Ο Στεφανής ξεκίνησε να κάνει, ακόμα μία, περιοδεία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ελικόπτερο ΝΗ-90, το οποίο συνήθως είναι δεσμευμένο για αεροδιακομιδές με βάση στη Σύρο, ώστε να έχει δυνατότητα ταχείας μετακίνησης σε όλο το αρχιπέλαγος. Τελικά, προτού καν προλάβει να προχωρήσει από τη Λέσβο προς Χίο, Οινούσσες και τα υπόλοιπα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήλθε εντολή να μην ολοκληρωθεί η περιοδεία. Η εντολή, βεβαίως, δεν ήλθε από τον Παναγιωτόπουλο, αλλά από κάπως πιο ψηλά, κάτι που δημιούργησε υφυπουργική καχυποψία περί «χτυπήματος κάτω από τη μέση». Σε κάθε περίπτωση, όλες οι… κρίσεις στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας από κάποια ελικόπτερα ξεκινούν.

Η συνεννόηση Μηταράκη

Το προσφυγικό αναπόφευκτα πέρασε το τελευταίο διάστημα σε δεύτερη μοίρα λόγω κορωνοϊού. Αλλά το πρόβλημα προφανώς και δεν λύθηκε, είναι εδώ και θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Και ακριβώς επειδή είναι σύνθετο και αφορά κυρίως τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν τα βάρη, ο υπουργός Νότης Μηταράκης πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός και να επιδιώκει τη συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, με την Αυτοδιοίκηση και βεβαίως με τους βουλευτές. Στο συγκεκριμένο κομμάτι έχουν υπάρξει αρρυθμίες τελευταία.

«Στα τρία» η Ανατολική Μεσόγειος

Επειτα από αρκετές γκρίνιες, κυρίως στο εσωτερικό της Βασιλίσσης Σοφίας, το τελικό σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλαμβάνει την ενοποίηση των τριών Διευθύνσεων Κύπρου, Τουρκίας και Μέσης Ανατολής σε μία ενιαία. Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η σύμπτυξη των τριών διευθύνσεων σε μία, με τη λογική της αλλαγής των γεωπολιτικών συνθηκών και της ανάδυσης της Ανατολικής Μεσογείου ως ξεχωριστού πεδίου ενδιαφέροντος. Την τελική απόφαση να μη συνενωθούν οι τρεις διευθύνσεις την κοινοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών και στους εκπροσώπους των κομμάτων, στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ την περασμένη Πέμπτη.

Νεοδημοκρατικοί προβληματισμοί

Με ένα θέμα που όσο περνάει η κρίση του κορωνοϊού τόσο περισσότερο έρχεται στο προσκήνιο θα καταπιαστεί η Νέα Δημοκρατία την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 το απόγευμα. Συγκεκριμένα, θα γίνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις ηθικές αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και κατά πόσον τον απειλεί ο κορωνοϊός. Ομιλητές θα είναι η Εφη Βαγενά, καθηγήτρια Βιοηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο ΕΤΗ της Ζυρίχης, και ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Συντονιστής θα είναι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, που κάνει μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος μία αξιόλογη προσπάθεια.

Το δις εξαμαρτείν

Συγγνώμη ζήτησε ο Κώστας Μπακογιάννης για όσα συνέβησαν την Πέμπτη το βράδυ στη νέα –και όμορφη– πλατεία Ομονοίας. Ο συνωστισμός, που δημιουργήθηκε άνευ λόγου, ακύρωσε ουσιαστικά την κυβερνητική ρητορική καθώς ο ίδιος ο «γαλάζιος» δήμαρχος της πρωτεύουσας δεν τήρησε τα μέτρα. «Μετά, πώς θα βγαίνει και θα ζητάει ο… Χαρδαλιάς να μη γεμίσουν οι πλατείες;» έλεγε κυβερνητικό στέλεχος. Αυτό πάντως ήταν το δεύτερο φάουλ του Μπακογιάννη μετά τον συνωστισμό έξω από το Μαξίμου στη συναυλία της Πρωτοψάλτη. Kαι όλοι ελπίζουν τελευταίο.

Οι αριθμοί του ΚΙΝΑΛ

Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πάντως τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοιχτά, καθώς διαβλέπουν έναν δεύτερο γύρο μητσοτακικού ανοίγματος στον κεντρώο χώρο, και είναι σε εγρήγορση. Την ίδια ώρα, το έχουν ρίξει στα social media μεταφέροντας το μεγαλύτερο βάρος της επικοινωνίας του κόμματος στα νέα μέσα επικοινωνίας. Οι αριθμοί μάλιστα, όπως μου έλεγε συνεργάτης της Γεννηματά, έχουν επανακάμψει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

Υπουργός… τουρισμού

Οχι, δεν έγινε ανασχηματισμός ακόμα, ούτε πήρε το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού ο Βαρβιτσιώτης. Απλώς ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών λειτούργησε για λίγο και με αυτή την ιδιότητα. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδινε ο Βαρβιτσιώτης, μέσω… Ιnstagram μάλιστα, ο παρουσιαστής εντυπωσιάστηκε τόσο από την ηλιοφάνεια που έβλεπε, και στο τέλος τού ζήτησε να του δείξει τη θέα από το γραφείο του. Πράγματι, ο υπουργός γύρισε το κινητό και τον «ξενάγησε» εικονικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, δείχνοντας την Ακρόπολη, τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή