«Μπλακ άουτ» σε όλα τα γήπεδα

«Μπλακ άουτ» σε όλα τα γήπεδα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χιλιάδες αγώνες και διοργανώσεις που έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί και εκατοντάδες άνεργοι είναι οι συνέπειες της πανδημίας στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό της Ελλάδος. Διαφυγόντα κέρδη από χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, θέσεις εργασίας χαμένες και μία νέα γενιά που έμεινε μακριά από την άθληση συνθέτουν ένα παζλ που κανένας δεν γνωρίζει πώς θα ολοκληρωθεί ή τι συνέπειες θα έχει στον οικονομικό και αγωνιστικό τομέα του αθλητισμού μας.

Από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου όλα έδειχναν ότι ο κορωνοϊός θα βάλει λουκέτο και στον ελληνικό αθλητισμό, κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας βγήκαν τα… κομπιουτεράκια με τους παράγοντες να προσπαθούν να αποτιμήσουν τη ζημία. Τις σημαντικότερες απώλειες τις έχει ο επαγγελματικός αθλητισμός: ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ακολουθεί το βόλεϊ.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ομοσπονδίες που έχουν χορηγούς, όπως η κολυμβητική, το βόλεϊ, ο ΣΕΓΑΣ κ.ά. έχουν κι αυτές υποστεί πλήγμα. Η πλειονότητα, όμως, που συντηρείται με τα χρήματα του κράτους δεν μετράει οικονομικές απώλειες παρά μόνο αγωνιστικές. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως βγήκαν και οικονομικά κερδισμένες διότι κάποιοι υπάλληλοί τους μπήκαν στον μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ.

Με έναν γρήγορο απολογισμό οι «big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν διαφυγόντα κέρδη που αγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν τα 3.000.000 ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τηλεοπτικά, εισιτήρια και χορηγίες. Οι «μικρομεσαίες» ομάδες μετρούν απώλειες που φτάνουν το 1.500.000 ευρώ, για την κάθε μία. «Στη δικιά μας την ομάδα έχουμε 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση χορηγία για το γήπεδο, τα εισιτήρια για επτά παιχνίδια με έναν πρόχειρο υπολογισμό φτάνουμε στις 180.000 ευρώ, ενώ είναι και τα έσοδα από τη φανέλα. Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες δεν θέλουν μείωση συμβολαίων. Οι απώλειες είναι μεγάλες και πολύπλευρες», δήλωσε στην «Κ» ο Γιώργος Μποροβήλος, πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης και μέλος του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας.

Στο μπάσκετ, τόσο για τις ΚΑΕ όσο και για τον ΕΣΑΚΕ, η απώλεια εσόδων φτάνει το 50%. Για την ΑΕΚ, π.χ., μέχρι τώρα ο «λογαριασμός» αγγίζει το 1.000.000 ευρώ. Μεγάλη είναι η απώλεια από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τηλεοπτικός μεταδότης ζητάει αναπροσαρμογή για το συμβόλαιο και του επόμενου έτους, παρόλο που, εάν οι αγώνες διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, η τηλεθέαση θα είναι μεγαλύτερη. Σε επίπεδο ομοσπονδίας η ζημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός φτάνει το 1.000.000 ευρώ.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, οι απώλειες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής φτάνουν τα 2.000.000 ευρώ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, από ενοίκιο ακινήτου και χορηγίες. Ακόμη και η εταιρεία που θα «έντυνε» τους αθλητές στο Τόκιο και ήταν διατεθειμένη να δώσει προϊόν αξίας 450.000 ευρώ, τώρα ζητάει 200.000 ευρώ.

«Επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, χάρη στη σωστή διαχείριση, και έχοντας μοιράσει 2.500.000 ευρώ σε ομοσπονδίες κ.λπ. έχουμε χρήματα στο ταμείο μας ώστε να λειτουργήσει η ΕΟΕ και να στηρίξει την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών μας», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος.

Στο πόλο, έχουν ακυρωθεί περισσότεροι από 60 αγώνες και σε αυτούς δεν υπολογίζονται τα πλέι οφ ή οι διοργανώσεις των νέων. Η απώλεια της ομοσπονδίας από τα τηλεοπτικά δικαιώματα υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ. Περίπου 150.000 ευρώ είναι οι απώλειες στη Λίγκα ανδρών του βόλεϊ. Οι τέσσερις μεγάλες ανδρικές ομάδες βόλεϊ έχουν χάσει από περίπου 150.000 ευρώ εκάστη, ενώ οι απώλειες των πιο μικρών υπολογίζονται σε 40.000 με 50.000 ευρώ.

Η Ομοσπονδία έχει απώλειες από χορηγίες, καθώς το μπιτς βόλεϊ που αποτελεί μαγνήτη χορηγών εφέτος δεν άρχισε, ενώ δεν διεξήχθησαν αγώνες σάλας των γυναικών όπως και τα φάιναλ φορ των Κυπέλλων.

Μεροκάματα

Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χαμένα μεροκάματα. Για ένα ντέρμπι στο μπάσκετ εργάζονται περίπου 70 σεκιούριτι και στους μικρότερης σημασίας αγώνες, περίπου, 45, οι οποίοι αμείβονται από 30 με 40 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους χορηγούς του αθλητισμού μας υπάρχουν δύο κατηγορίες. Κάποιοι έκαναν καταγγελία της σύμβασης, ενώ κάποιοι άλλοι «πάγωσαν» τις χορηγίες μέχρι να δουν πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή