Οι πάροχοι δεν είναι εισπράκτορες τρίτων

Οι πάροχοι δεν είναι εισπράκτορες τρίτων

9' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση του κορωνοϊού ανέδειξε για ακόμη μια φορά δομικά προβλήματα της αγοράς ενέργειας, αλλά και τους αδύναμους κρίκους της. Οι πάροχοι ενέργειας πρέπει να σταματήσουν να παίζουν τον ρόλο του εισπράκτορα για λογαριασμό τρίτων, κάποιες φορές και εν δυνάμει ανταγωνιστών τους, λέει ο γενικός διευθυντής Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου Protergia της Mytilineos, κ. Ντίνος Μπενρουμπή. Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς την αγορά δημιουργούν προβλήματα ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Μπενρουμπή εκτιμά πως στα επόμενα 2-3 χρόνια θα γίνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις στη λιανική αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τονίζει ότι προχωράει και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα λειτουργήσει στο τέλος του 2021.

– Η κρίση του κορωνοϊού ήταν μια μεγάλη δοκιμασία και για την αγορά ηλεκτρισμού. Πώς αντέδρασε η Protergia;

– Σε αυτήν την πρωτόγνωρα αρνητική κατάσταση, το πιο σημαντικό για την Protergia ήταν να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία των σταθμών παραγωγής ρεύματος, ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα επάρκειας ρεύματος στη χώρα. Και αυτό έπρεπε να γίνει διασφαλίζοντας πλήρως και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στους σταθμούς. Ετσι, πήραμε άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους σταθμούς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στην εταιρεία μας, και οι σταθμοί λειτούργησαν συνεχώς, χωρίς απρόοπτα.

Παράλληλα, μεριμνήσαμε να βοηθήσουμε τους διαχρονικά συνεπείς πελάτες μας, οι οποίοι πιθανώς να αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα ρευστότητας, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Παρατείναμε για σημαντικό διάστημα την έκπτωση συνέπειας (περίπου 35%) και δώσαμε πρόσθετη έκπτωση συνέπειας 8% σε όποιον εξοφλούσε τον λογαριασμό του. Δώσαμε έμφαση στους τρόπους ηλεκτρονικής πληρωμής καθώς και κίνητρα στους πελάτες μας να κάνουν ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς τους και να χρησιμοποιούν το myProtergia.

– Πώς διαμορφώνεται το περιβάλλον για τις εταιρείες του κλάδου στη λιανική αγορά μετά τη μείωση της ζήτησης και της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν έγκαιρα τον λογαριασμό ρεύματος;

– Είναι γεγονός ότι η μείωση της ζήτησης μείωσε τα έσοδα των παρόχων. Oμως η συγκυριακά πολύ χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος, λόγω της μειωμένης ζήτησης, η χαμηλή τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, και η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ, έδωσαν μια ανάσα στους παρόχους, μειώνοντας παροδικά και το κόστος τους. Οσον αφορά βέβαια στη ρευστότητα, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Στον τομέα αυτόν, εκτιμώ ότι ο κάθε πάροχος θέρισε ό,τι έσπειρε τόσα χρόνια. Η Protergia έστησε από την αρχή την τιμολογιακή της πολιτική, με στόχο να προσελκύσει καταναλωτές με κουλτούρα συνέπειας, και όχι απλά να χτίζει μερίδιο και αριθμό παροχών. Ανέκαθεν βασική αρχή μας είναι ότι στο εμπόριο μετράει τι εισπράττεις, όχι τι πουλάς. Ετσι, είδαμε πολύ μικρή μείωση στην εισπραξιμότητα. Συμπερασματικά, σε επίπεδο λογιστικών εσόδων – εξόδων, μέχρι σήμερα δεν θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους παρόχους, όσον αφορά δε στη ρευστότητα, ίσως κάποιοι να έχουν. Πάντως, ένας σοβαρός παράγων στην αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας είναι και η οικονομική ευρωστία των μετόχων του κάθε παρόχου, και κατά πόσον οι μέτοχοί του είναι διατεθειμένοι να παρέχουν στήριξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

– Eνα από τα προβλήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί και το υπουργείο Ενέργειας ήταν αυτό της ρευστότητας. Κρίνετε επαρκή τα μέτρα που ελήφθησαν;

– Εχει γίνει πάρα πολλή συζήτηση για τη ρευστότητα των παρόχων και κανένας δεν μίλησε για τη ρευστότητα των παραγωγών ρεύματος. Γιατί για να έχουν ρεύμα οι καταναλωτές, πρέπει πρώτα να παραχθεί. Η ρευστότητα των παραγωγών εξαρτάται αποκλειστικά από τη συνέπεια πληρωμών της ΔΕΗ προς την αγορά. Από το ΥΠΕΝ, λοιπόν, οι παραγωγοί ζητήσαμε ένα και μόνο πράγμα. Να σταθεί το κράτος, ως βασικός της μέτοχος, δίπλα στη ΔΕΗ και να διασφαλίσει ότι η ΔΕΗ θα μπορέσει να είναι συνεπής προς όλες τις υποχρεώσεις της προς την αγορά. Οσον αφορά στη ρευστότητα των παρόχων, υπάρχουν δύο απόλυτα διακριτά ζητήματα. Το ένα είναι το μέρος του λογαριασμού, που αφορά στην ανταγωνιστική χρέωση, δηλαδή τη χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι και το κομμάτι που αφορά στο εμπορικό αντικείμενο του παρόχου. Αυτό αγοράζει, αυτό πουλάει, και σε αυτό ανταγωνίζεται τους άλλους παρόχους. Εκεί η άποψή μας είναι κάπως σκληροπυρηνική, καθώς θεωρούμε ότι δεν είναι δουλειά του κράτους να διαχειριστεί οποιαδήποτε επισφάλεια, αλλά του κάθε παρόχου, με εμπορικά χρηματοοικονομικά μέσα κεφαλαίου κίνησης, όπως σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι πάροχοι όμως, εκτός από το ανταγωνιστικό τμήμα του λογαριασμού, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν και τους εισπράκτορες του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, εμμέσως του ΔΑΠΕΕΠ, της ΔΕΗ για τα ΥΚΩ, των δήμων και της ΕΡΤ κ.λπ., μέσω των λεγόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της πληρωμής του καταναλωτή. Η θέση των παρόχων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθότι καλούνται να καταβάλουν τα ποσά αυτά, ακόμη και αν δεν τα εισπράξουν. Και προφανώς η δύσκολη κατάσταση με την πανδημία επισπεύδει το αίτημα των παρόχων, να πάψουν να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ποσά που δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν για λογαριασμό τους. Το ΥΠΕΝ, και ο αρμόδιος υφυπουργός, αντιλήφθηκαν γρήγορα το θέμα και έλαβαν κάποια προσωρινά μέτρα παράτασης της υποχρέωσης καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ικανοποιητικά κατά την άποψή μου. Εμείς είχαμε πολύ λίγα ανείσπρακτα, και τα καλύψαμε με ίδιους πόρους, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε μέχρι σήμερα τα μέτρα του ΥΠΕΝ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατά κανένα τρόπο ότι η εταιρεία μας θα σταματήσει τον αγώνα που ξεκίνησε, ώστε να πάψουν οι πάροχοι να είναι υπόλογοι για ποσά για τα οποία κάνουν τους εισπράκτορες εν δυνάμει ανταγωνιστών τους.

– Σας ανησυχεί ένα πισωγύρισμα της πορείας εξυγίανσης της ΔΕΗ;

– Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να μιλάμε για πισωγύρισμα της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ, και η κυβέρνηση ως βασικός μέτοχός της, εμφανίζει σοβαρά δείγματα ότι αρχίζει, σε μεγάλο βαθμό, να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα. Απλοί βασικοί κανόνες του επιχειρείν. Μια επιχείρηση για να υπάρχει, πρέπει να είναι κερδοφόρος, να έχει ρευστότητα και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς την αγορά. Δεν είναι δυνατόν αυτές οι βασικές αρχές να ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, και στην Ελλάδα, εκτός από τη ΔΕΗ. Δεν μπορεί να ισχύει το «λειτουργώ με τεράστιες ζημίες, δεν εισπράττω, και απλά χρωστάω στην αγορά». Αυτό είναι επιχειρηματικό παράδοξο. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα αυτά είναι πλέον απόλυτα κατανοητά στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ και η πορεία της είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ή τουλάχιστον υπάρχει η πρόθεση. Βέβαια, οι δυνάμεις αδράνειας είναι τεράστιες και ο αγώνας της διοίκησης της ΔΕΗ δύσκολος. Ομως η ΔΕΗ εξηλέκτρισε την Ελλάδα, είναι ο βασικός πυλώνας του ηλεκτρισμού ακόμη και σήμερα, και με τις σωστές γενναίες αποφάσεις, και με συνέπεια στην εφαρμογή τους, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν.

– Εχετε πολλές φορές δημόσια επικρίνει τα ΝΟΜΕ ως μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς. Ποιο είναι το διαρθρωτικό μέτρο που έχει ανάγκη η αγορά για να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης;

– Τα ΝΟΜΕ δεν ήταν επιτυχές μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς. Ηταν ένα προσωρινό μέτρο και βοήθησε κάποιους παρόχους, περιορισμένα. Αλλωστε, ο στόχος μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική δεν επετεύχθη. Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα σωστά σχεδιασμένο target model, με πλήρη και σωστή ανάπτυξη όλων των αγορών, που προβλέπει, και με ισχυρές πρόνοιες, να μην επιτραπούν πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς, που μειώνουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, θα οδηγήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (και φυσικού αερίου) στις βέλτιστες μακροπρόθεσμες ισορροπίες για το μέγιστο όφελος του καταναλωτή.

Οι πάροχοι δεν είναι εισπράκτορες τρίτων-1

Εκτός από τη ΔΕΗ, 8-9 εταιρείες δραστηριοποιούνται σημαντικά στον τομέα της λιανικής ρεύματος και φυσικού αερίου. Η αγορά της λιανικής ρεύματος είναι ακόμη σε πολύ ανώριμο στάδιο.

Ερχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις στην αγορά ρεύματος

– Η Protergia είναι η πρώτη εταιρεία που πήρε την απόφαση να επενδύσει σε μονάδα φυσικού αερίου. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση της μονάδας;

– Η Mytilineos, για άλλη μία φορά, είδε γρήγορα το μέλλον, και θα δικαιωθεί. Οι εργασίες κατασκευής της μονάδας συνεχίζονται κανονικά και συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη έναρξης λειτουργίας της στο τέλος του 2021.

– Πώς θα επηρεάσει την αγορά η κατάρρευση της τιμής των CO2;

– Κατ’ αρχήν, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κατάρρευση τιμής CO2. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πριν από λίγα χρόνια, η τιμή του CO2 ήταν 5 ευρώ/τόνο και σήμερα είναι περίπου 20 ευρώ/τόνο. Βέβαια, κάποια στιγμή, είχε περάσει τα 25 ευρώ/τόνο, αλλά η μείωση στα 20 ευρώ/τόνο δεν μπορεί με τίποτα να θεωρηθεί κατάρρευση. Αλλωστε η τιμή του CO2, από μόνη της, δεν λέει κάτι σημαντικό. Ο συνδυασμός της με την τιμή του φυσικού αερίου και μόνο έχει σημασία, και σήμερα βλέπουμε ότι αυτό που πραγματικά έχει καταρρεύσει είναι η τιμή του LNG. Οπότε, και στον σημερινό συνδυασμό τιμών CO2 – φυσικού αερίου, το κόστος λειτουργίας των μονάδων φυσικού αερίου είναι συντριπτικά χαμηλότερο από αυτό των λιγνιτικών μονάδων. Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα στην απολιγνιτοποίηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στηρίξει την τιμή του CΟ2 ώστε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να επιτευχθούν οι στόχοι της για απανθρακοποίηση.

– Η πτώση της οριακής τιμής σε τι βαθμό μεταφέρεται στην κατανάλωση;

– Αποψή μας είναι ότι η τόσο μεγάλη πτώση της οριακής τιμής είναι συγκυριακή. Εκτός αυτού, δεν αντανακλά το σύνολο του κόστους του παρόχου, καθότι υπάρχουν άλλα στοιχεία του κόστους που λειτουργούν απολύτως αντίστροφα με την οριακή τιμή, δηλαδή αυξάνονται όσο αυτή μειώνεται. Οπότε, θα ήταν καταστροφικό να μιλάει κάποιος για απευθείας μεταφορά στον καταναλωτή αυτούσιας της μείωσης της οριακής τιμής. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι πάροχοι έχουν δομήσει τα τιμολόγιά τους κατά τέτοιον τρόπο ώστε έχουν, σε μεγάλο βαθμό, προεξοφλήσει χαμηλή οριακή τιμή, όπως είχαν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει και χαμηλά ΝΟΜΕ. Αυτό άλλωστε φαίνεται στις εξαιρετικά μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν (σήμερα όλοι μιλάνε για 45%). Ενα πράγμα είναι βέβαιο. Ο λυσσαλέος ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των παρόχων θα μεταφέρει στον καταναλωτή το μέγιστο δυνατό όφελος, σε βαθμό που κάποιοι πάροχοι ίσως να παρουσιάζουν οριακά οικονομικά αποτελέσματα από τη δραστηριότητα της λιανικής.

– Συμμερίζεστε την άποψη ότι στο τέλος της ημέρας στην αγορά θα μείνουν 5-6 εταιρείες από τις 18 που λειτουργούν σήμερα;

– Κατ’ αρχάς δεν νομίζω ότι πραγματικά υπάρχουν ενεργές, σε αξιόλογο βαθμό, 18 εταιρείες. Εκτός από τη ΔΕΗ, 8-9 εταιρείες δραστηριοποιούνται σημαντικά στον τομέα της λιανικής ρεύματος και φυσικού αερίου. Η αγορά της λιανικής ρεύματος είναι ακόμη σε πολύ ανώριμο στάδιο και δεν έχει πάρει την τελική της μορφή. Υπάρχουν εταιρείες που θα συνεχίσουν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο, με πολύ ισχυρές βάσεις και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, και υπάρχουν εταιρείες σε πιο δευτερεύοντα ρόλο. Είναι βέβαιο ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια θα δούμε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Πώς επιλέγει πάροχο ο καταναλωτής

– Με ποιο κριτήριο ο καταναλωτής θα πρέπει να επιλέξει πάροχο;

– Πολύ σωστή ερώτηση. Η διαφήμιση που φτάνει στον καταναλωτή –όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, πολύ δε περισσότερο στο ρεύμα, που είναι ένα πιο σύνθετο προϊόν και δεν έχει σχέδιο ή χρώμα–, κατά την άποψή μου, χρησιμεύει –ή θα έπρεπε να χρησιμεύει– μόνο για να δηλώσει παρουσία.

Δηλαδή ότι «ο πάροχος, είμαι εδώ, είμαι αξιόπιστος, και έχω να σου προσφέρω κάτι που σε συμφέρει». Από εκεί και πέρα, ο καταναλωτής, πρέπει και αυτός να επιτελέσει –άπαξ και μόνο, όσον αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο– το καθήκον προς τον εαυτό του, να αφιερώσει λίγο χρόνο να έρθει σε επαφή με την εξυπηρέτηση πελατών του παρόχου, ή να μπει στο Διαδίκτυο, στο site του παρόχου. Να το ψάξει το πράγμα σε λεπτομέρεια. Να διαβάσει τα ψιλά γράμματα. Να ρωτήσει, να πληροφορηθεί. Και στο τέλος να καταλήξει, στο τι πραγματικά τον συμφέρει, και να επιβεβαιώνει πού και πού ότι αυτό που του υποσχέθηκε ο πάροχος τηρείται. Επειδή βέβαια αντιλαμβάνομαι, ότι δεν μπορούν όλοι οι καταναλωτές να πάρουν πτυχίο στην αγορά ρεύματος, τότε θα οδηγηθούν στον πάροχο που τους φαίνεται πιο αξιόπιστος με βάση τα κύρια χαρακτηριστικά του, και κυρίως να οικοδομήσουν με αυτόν, μια μακροχρόνια σχέση οφέλους και εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή