Νέες επενδύσεις παρά την υπερφορολόγηση

Νέες επενδύσεις παρά την υπερφορολόγηση

6' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επένδυση της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στην Αττική, αλλά και ενός κέντρου βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, δρομολογεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN. Η επένδυση έχει ενταχθεί στο νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο κατάλληλη: η Ελλάδα επιχειρεί να διασφαλίσει την αυτάρκειά της σε φάρμακα που θα παράγονται εγχώρια και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους να τονώσουν τις εξαγωγές τους και την ανταγωνιστικότητά τους διεθνώς. Βρίσκουν όμως εμπόδιο την υπερφορολόγηση που, ειδικά για τον κλάδο, φτάνει στο 70%. Ακόμα και έτσι όμως, η ELPEN προχωρεί σε μια ευρεία επένδυση τόσο στην παραγωγή όσο και στην έρευνα, θέτοντας ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών για την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό εξηγούν μιλώντας στην «Κ» οι συνδιοικούντες την ELPEN, Κωνσταντίνος Πενταφράγκας, διευθύνων σύμβουλος, και Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

– Είστε η μοναδική μέχρι σήμερα βιομηχανία που έκανε αίτηση στον νέο επενδυτικό νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία;

Κ. Πενταφράγκας: Η στρατηγική για την επιβίωση μιας μεσαίας ευρωπαϊκής βιομηχανίας, όπως είναι και η ELPEN, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στοχευμένη. Οι επενδύσεις είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των προϊόντων μας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το ύψος της επένδυσης είναι μεγάλο, προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, υποβάλαμε αίτηση στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, ο οποίος έχει φορολογικά και άλλα κίνητρα. Θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής με ένα εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα και ένα κέντρο εφαρμοσμένης βιοϊατρικής έρευνας στα Σπάτα. Θα δημιουργήσει πολλές νέες, άμεσες και έμμεσες, θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της  επένδυσής σας;

Κ. Πενταφράγκας: H επένδυση στοχεύει στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην παραγωγή νέων φαρμάκων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Ο πρώτος άξονας είναι ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα Αττικής που θα έχει δύο μονάδες. Η βασική τους δραστηριότητα θα αφορά την παραγωγή στερεών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και φαρμάκων υποστηρικτικών για αναπνευστικές παθήσεις. Το συγκρότημα αυτό της ELPEN θα έχει κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό κατά 80%, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές για αυτές τις φαρμακευτικές κατηγορίες. Το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2022. Ο δεύτερος άξονας αφορά ένα νέο κέντρο εφαρμοσμένης βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης στα Σπάτα, το οποίο θα ενισχύσει τις ερευνητικές δυνατότητες της ELPEN στην κατεύθυνση θεραπειών οριακής καινοτομίας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Το όραμά μας είναι να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο εφαρμοσμένης βιοϊατρικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ένα από τα πιο διακεκριμένα σε όλο κόσμο στην έρευνα, στην καινοτομία και στην εκπαίδευση. Εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα απασχολήσουν επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης. Πρέπει να τονίσω πως η ELPEN είναι διαχρονικά προσηλωμένη στην έρευνα και επενδύει σε αυτήν σταθερά το 9% του τζίρου της. Από το 1996, με την ίδρυση του ερευνητικού, εκπαιδευτικού και πειραματικού κέντρου (ΕΕΠΚ), που είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο πειραματικής – μεταφραστικής βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ένα από το 10 μεγαλύτερα της Ευρώπης, η ELPEN παρέχει τα μέσα και το πεδίο δράσης, αποδεικνύοντας την έμπρακτη στήριξή της στην ερευνητική κοινότητα και το έργο της.

– Ποια είναι τα βασικά μεγέθη της ELPEN σήμερα;

Θ. Τρύφων: Η ELPEN, που ιδρύθηκε το 1965 από τον φαρμακοποιό Δημήτρη Πενταφράγκα, στο χαρτοφυλάκιό της σήμερα διαθέτει περισσότερα από 150 ιδιοσκευάσματα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες. Εχει κατοχυρώσει πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας παγκοσμίως, με κορυφαία αυτά που αφορούν την εισπνευστική συσκευή Elpenhaler για τις παθήσεις του αναπνευστικού. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής στο Πικέρμι Αττικής και απασχολεί περισσότερους από 1.050 εργαζομένους, ενώ από το 2012 λειτουργεί στη Γερμανία η θυγατρική της ELPEN Pharma GmbH.

– Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια εταιρεία σαν την ELPEN να συμμετέχει στον διεθνή στίβο και να ανταγωνίζεται μεγάλες πολυεθνικές;

Θ. Τρύφων: Να γίνονται συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και φαρμάκων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ώστε η εταιρεία να διαφοροποιηθεί και να είναι ανταγωνιστική. Είναι σημαντικό να κυκλοφορεί ένα φάρμακο, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές, έγκαιρα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Είναι κάτι που το καταφέρνουμε όλο και καλύτερα. Σημαντικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό της ELPEN. Παράλληλα, ιδιαίτερη αξία έχει και η βελτιστοποίηση των συνεργασιών και συνεργειών της με πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, ενώ απαραίτητο για μια ελληνική παραγωγική βιομηχανία είναι να έχει εξαγωγικό προσανατολισμό με προϊόντα διεθνώς αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά.

– Θεωρείτε ότι θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην υλοποίηση του επενδυτικού σας πλάνου;

Θ. Τρύφων: Είναι ξεκάθαρο ότι η υπερφορολόγηση, ειδικά για τις φαρμακοβιομηχανίες μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, που φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών τους, είναι το σοβαρότερο αντικίνητρο για να ολοκληρωθούν οι υπάρχουσες αλλά και για να γίνουν νέες επενδύσεις.

Οι υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις αποδυναμώνουν τον κλάδο και μειώνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Σκεφτείτε ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (clawback) είναι στο 15%, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα φτάνουν το 45%. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν είχαν τις εξαγωγές, δεν θα είχαν επιβιώσει. Η πολιτεία οφείλει να άρει τη στρέβλωση της υπερφορολόγησης άμεσα. Εάν λυθεί αυτό το θέμα, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες.

Νέες επενδύσεις παρά την υπερφορολόγηση-1

– Κάνετε μια σημαντική βιομηχανική επένδυση. Πιστεύετε ότι έχει μέλλον στην Ελλάδα να επενδύει κανείς στη βιομηχανία;

Θ. Τρύφων: Η πανδημία ανέδειξε δυστυχώς ότι οι υπηρεσίες, παρά την αναμφισβήτητη αξία τους, είναι ευεπηρέαστες. Ισχυρά οικονομικά θεμέλια σε μια χώρα δημιουργούν και η βιομηχανία και η μεταποίηση. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς στροφή προς την παραγωγή και τη βιομηχανία. Επειτα από μια παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης, η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ανασυγκρότηση της μεταποίησης. Κατ’ αρχάς είναι απαραίτητο να μειώσουμε την εξάρτηση από εισαγωγές. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθούν οι εξωστρεφείς βιομηχανίες που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Μόνον έτσι θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κι εμείς σταθερά πιστεύουμε σε αυτό. Πιστεύουμε στην αξία αλλά και στις δυνατότητες που έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως κλάδος για το μέλλον της Ελλάδας και να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους εργαζομένους μας και στους Ελληνες. Για αυτό άλλωστε προχωρούμε και σε αυτή την επένδυση.

Σύνδεση έρευνας με την παραγωγή

– Είστε αισιόδοξος για την πορεία της έρευνας στην Ελλάδα; Μπορεί να επιτευχθεί επιτέλους πιο αποδοτική διασύνδεσή της με την παραγωγή;

Κων. Πενταφράγκας: Τα δεδομένα που αφορούν την έρευνα και καινοτομία καταγράφουν μια σαφή βελτίωση των επιδόσεων της χώρας τα τελευταία χρόνια: Η έκθεση του 2019 για τον ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας φέρνει την Ελλάδα στη 2η θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης καινοτομίας κατά την περίοδο 2011-2018. Ως προς την ένταση των δαπανών, βρίσκεται στη 18η θέση, την καλύτερη επίδοση που έχει ποτέ καταγράψει η χώρα, καθώς οι σχετικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 2 δισ., φθάνοντας το 1,13% του ΑΕΠ.

Μπορεί να απέχουμε από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2%, αλλά η τάση βελτίωσης είναι ιδιαίτερα εμφανής. Βεβαίως, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για βελτίωση, όμως θεωρώ ότι οι βάσεις έχουν ήδη τεθεί. Ο κλάδος του φαρμάκου πρωτοστατεί στην προσπάθεια αυτή στηριζόμενος στο εξαιρετικής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

Η διασύνδεση του φαρμακευτικού κλάδου με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς είναι κομβικής σημασίας και βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, που στοχεύουν στην εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων

της έρευνας.

Κατά συνέπεια, ναι, είμαστε αισιόδοξοι, αλλά υπό την προϋπόθεση της άρσης μέρους των τεράστιων επιβαρύνσεων που πλήττουν σήμερα τη βιομηχανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έμμεση και άμεση φορολόγηση των ελληνικών παραγωγικών φαρμακοβιομηχανιών φθάνει σήμερα στο 70%. Αυτό στερεί πόρους, που σε άλλη περίπτωση θα διοχετεύονταν στην έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή