Στα 2,8 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ

Στα 2,8 δισ. ευρώ η συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα έξι επενδυτικά σχέδια από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες, αθροιστικού προϋπολογισμού της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν κατατεθεί προς έγκριση με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο πλαίσιο των προβλεπόμενων συμψηφισμών με τις επιστροφές που αξιώνει το Δημόσιο.

Το 80% αυτών των προτάσεων έχει κατατεθεί από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως εάν λυθεί το πρόβλημα της υπερφορολόγησης μέσω clawback, που φθάνει ακόμη και στο 70% του κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, μειωθούν δηλαδή οι επιστροφές, μπορεί να υπάρξει εκτίναξη των επενδύσεων από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες. Τα 36 αυτά επενδυτικά σχέδια αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ σε βάθος τετραετίας τα συναφή επενδυτικά προγράμματα (παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε έρευνα) ανέρχονται στα 450 εκατ.

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο δυναμικά τη στρατηγική σημασία της ύπαρξης ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, σημειώνουν οι οικονομολόγοι. Κάποιοι εκτιμούν, μάλιστα, πως την ώρα που άλλες χώρες πάσχιζαν να εξασφαλίσουν επάρκεια σε βασικά φάρμακα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες κράτησαν όρθιο το σύστημα της φαρμακευτικής φροντίδας.

Μερίδιο αγοράς 25%

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει σήμερα σχεδόν το 25% της εγχώριας αγοράς, αλλά πηγές του κλάδου εξηγούν πως μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών με ποιοτικά, ασφαλή και οικονομικώς προσιτά φάρμακα. Μια τέτοια προοπτική μπορεί βεβαίως να βοηθήσει στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού συχνότατα ελληνικά φάρμακα αποτελούν θεραπευτικά ισοδύναμες αλλά οικονομικότερες επιλογές για το σύστημα υγείας και τους ασθενείς.

Η δραστηριότητα, όμως, είναι και από εκείνες με τους υψηλότερους –αν όχι τον υψηλότερο– πολλαπλασιαστές της οικονομίας: Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται σε ελληνικό φάρμακο, το ΑΕΠ εκτιμάται πως ενισχύεται κατά 3,42 ευρώ, ενώ η συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ υπολογίζεται στα 2,8 δισ. ευρώ. Ομως, με μερίδιο αγοράς λιγότερο από 25%, οι ελληνικές έχουν το 60% της συνολικής απασχόλησης και το 90% των παραγωγικών επενδύσεων του κλάδου.

Οι ελληνικές μονάδες

Ο κλάδος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας διαθέτει παραγωγική βάση που στηρίζεται σε 29 μονάδες παραγωγής, με χρήση τεχνολογίας αιχμής και εξελιγμένων συστημάτων ποιοτικού ελέγχου. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν 450 εργοστάσια φαρμάκων. Εχει, δηλαδή, η χώρα μεγαλύτερο μερίδιο στην ευρωπαϊκή παραγωγή φαρμάκων από ό,τι το μέγεθος της οικονομίας της στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Η δε επίδραση (άμεση και έμμεση) στη συνολική απασχόληση υπολογίζεται στα επίπεδα των 53.000 θέσεων εργασίας, ενώ περισσότεροι από 800 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης εργάζονται σε ελληνικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

«Ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη έχουν σήμερα αυτή τη δυνατότητα της αυξημένης επάρκειας σε μια σειρά από αναγκαία φάρμακα, γεγονός που προσδίδει σιγουριά και ασφάλεια στο σύστημα υγείας», αναφέρουν πηγές της αγοράς, προσθέτοντας πως χαρακτηριστικό της εγχώριας βιομηχανίας είναι η ανάπτυξη και παραγωγή επώνυμων γενόσημων φαρμάκων και προϊόντων φαρμακοτεχνικής καινοτομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία. Δηλαδή, φαρμάκων που βελτιώνουν την εμπειρία της θεραπείας για τους ασθενείς μέσω του βελτιωμένου προφίλ ασφάλειας και των λιγότερων παρενεργειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή