Προτεραιότητα να γεφυρωθεί το ψηφιακό κενό στην εκπαίδευση

Προτεραιότητα να γεφυρωθεί το ψηφιακό κενό στην εκπαίδευση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη πρόκληση σήμερα στην εκπαίδευση είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, αλλά και να καλυφθούν με δημιουργικό και ουσιαστικό τρόπο οι ανάγκες των παιδιών που αναγκαστικά θα μείνουν στο σπίτι για λόγους υγείας. Αυτό επεσήμανε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη στη διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Πώς διαμορφώνει ο κορωνοϊός το μέλλον της εκπαίδευσης» που διοργάνωσαν την Πέμπτη το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Martens Centre for European Studies.

Η Υφυπουργός εκτίμησε ότι η πανδημία λειτούργησε ως ψηφιακός επιταχυντής, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες λειτούργησαν οι απαραίτητες διαδικτυακές πλατφόρμες και δημιουργήθηκε ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 13 Μαρτίου είχαν λογαριασμούς στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον περίπου 90 χιλιάδες μαθητές και σε μόλις δέκα ημέρες ο αριθμός αυτός είχε γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο. Συγχρόνως λειτουργούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακές τάξεις.  

Προτεραιότητα να γεφυρωθεί το ψηφιακό κενό στην εκπαίδευση-1

Πολύ σημαντικό πρόβλημα αποδείχθηκε η έλλειψη υπολογιστών από τους μαθητές. Σημαντική πρόκληση, ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη, ήταν η έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού τόσο από τα σχολεία όσο και από τους μαθητές προκειμένου να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάτι που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται τόσο με την αξιοποίηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, όσο και τις σημαντικές δωρεές ιδιωτών που ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα. Όπως υπογράμμισε «στόχος μας είναι ο περιορισμός των ανισοτήτων στην ψηφιακή πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση».

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται και το πρόγραμμα δωρεών πολλών φορέων στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεχνολογικός εξοπλισμός τουλάχιστον 3 εκ ευρώ.

Μεγάλος δωρητής ο Όμιλος Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Tρεισήμισι χιλιάδες tablets και laptops παραδίδονται αυτή την περίοδο σε μαθητές όλης της Ελλάδος εκ μέρους των εταιρειών Public-MediaMarkt. Αντίστοιχα, 770 laptops διανέμει η εταιρεία Sunlight, επίσης μέλος του ομίλου Olympia, σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Δήμου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή