Χωρίς ύμνους οι εκκλησίες που άνοιξαν χθες

Χωρίς ύμνους οι εκκλησίες που άνοιξαν χθες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρμόσυνα νέα για εκατομμύρια Χριστιανούς χθες, καθώς άνοιξαν και πάλι τις πύλες τους οι εκκλησίες σε πολλές χώρες, από την Ιταλία μέχρι τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι πιστοί θα πρέπει να συνηθίσουν σε νέους κανόνες, όπως να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους, να φορούν μάσκες και σε πολλές επισκοπές στις ΗΠΑ, να μην τραγουδούν. Την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε καλέσει τους πιστούς να τηρούν τους νέους κανόνες «ώστε να προφυλάξουν ο ένας την υγεία του άλλου και την υγεία του λαού». Χθες, ο Πάπας εγκαινίασε την πλήρη επαναλειτουργία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ενώ λειτουργίες τελέστηκαν στις εκκλησίες της Ιταλίας με την παρουσία πιστών για πρώτη φορά εδώ και δύο μήνες. Επιγραφές στα αγγλικά και στα ιταλικά ενημέρωναν τους πιστούς που επισκέφθηκαν τον Αγιο Πέτρο μετά την αποχώρηση του Πάπα, ότι θα πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους, να φορούν μάσκες και να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Στην είσοδο της εκκλησίας, φρουροί με ειδικές προστατευτικές στολές μετρούσαν τη θερμοκρασία όλων των εισερχομένων. Στην Ιταλία, οι ιερείς επιτρέπεται να τελούν τη Θεία Λειτουργία χωρίς να φορούν μάσκα κατά το μεγαλύτερο μέρος της, αλλά θα πρέπει να τη φορούν, όπως επίσης και γάντια, κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παρουσία χορωδίας.

Στις ΗΠΑ, πολλές εκκλησίες λειτουργούν και πάλι, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις επίσκοποι και ιερείς φαίνεται πως έχουν αποδεχθεί τη σύσταση του ομοσπονδιακού Κέντρου Ελέγχου Επιδημιών (CDC) και δεν επιτρέπουν ούτε χορωδία ούτε στο ποίμνιο να τραγουδάει. Σύμφωνα με μελέτη που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα το CDC, από τους 61 ανθρώπους που είχαν πάρει μέρος στην πρόβα μιας χορωδίας στις 10 Μαρτίου, όπου υπήρχε ένας με συμπτώματα της COVID-19, το 87% των παρισταμένων κόλλησε την ασθένεια, τρεις νοσηλεύθηκαν και δύο εξ αυτών κατέληξαν. «Η ίδια η πράξη του τραγουδιού ενδέχεται να συνέβαλε στη μετάδοση μέσω της έκλυσης αερολύματος, κάτι που επηρεάζεται από την ηχηρή εκφορά λόγου», αναφέρεται στην έκθεση. Πολλοί ιερείς θεωρούν τόσο σημαντική την ύπαρξη χορωδίας και τραγουδιού ώστε σκέφτονται να αναβάλουν την επαναλειτουργία της εκκλησίας τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή