Αυλαία για ένα ντοκιμαντέρ – ποπ φαινόμενο

Αυλαία για ένα ντοκιμαντέρ – ποπ φαινόμενο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το τέλος του δέκατου και καταληκτικού επεισοδίου του «The Last Dance», βλέπουμε τον Μπαράκ Ομπάμα να λέει: «Ο Μάικλ Τζόρνταν και οι Σικάγο Μπουλς εκείνης της εποχής άλλαξαν την κουλτούρα». Εκτός από το προφανές της περιεχόμενο, η φράση συμπυκνώνει ταυτόχρονα και τη σημασία της σειράς του ESPN, του σπουδαιότερου ίσως ντοκιμαντέρ με αθλητικό περιεχόμενο που έχει γυριστεί ποτέ. Χθες τα επεισόδια 9 και 10 ολοκλήρωσαν πράγματι τον «τελευταίο χορό», αφήνοντάς μας με γλυκόπικρη γεύση: από τη μια η αξιοθαύμαστη δουλειά των δημιουργών που μετέτρεψε μια ήδη επική ιστορία σε αφήγηση ικανή να συγκινήσει ακόμα και έναν «άσχετο» με τα σπορ κι από την άλλη, μια μελαγχολία για το γεγονός ότι οι πραγματικοί ήρωες με σάρκα και οστά –και όχι οι χάρτινοι των κόμικς– σπάνια έχουν την ευκαιρία να αναδειχθούν μέσα από μια τόσο ποιοτική δουλειά.

Τι είδαμε αυτές τις πέντε εβδομάδες που τα επεισόδια της σειράς μας έρχονταν ανά δύο στο Netflix: την πορεία ενός αθλητή, του Μάικλ Τζόρνταν, που πλησίασε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον ιστορικά, στον ορισμό της λέξης «εμβληματικός». Την εξέλιξη του μπάσκετ, το οποίο μεγάλωσε μαζί του. Συμπαίκτες και ανθρώπους γύρω του, οι οποίοι φωτίστηκαν επαρκώς και με σεβασμό. Λεπτομέρειες οι οποίες αποδείχθηκαν απροσδόκητα σημαντικές για την επιτυχία του συνόλου. Μια συναρπαστική ματιά στον κόσμο του θεάματος, ακριβώς πριν αυτός μετασχηματιστεί για πάντα με τον ερχομό του Ιντερνετ και των σόσιαλ μίντια.

Τελευταίο και σημαντικότερο, τον ίδιο τον Τζόρνταν, ο οποίος για πρώτη φορά επέλεξε να αφήσει για λίγο στην άκρη τον μανδύα του «Κύριου Τέλειου» και να εκτεθεί, καταφέρνοντας στο τέλος της ημέρας να κερδίσει ακόμα περισσότερους θαυμαστές από ό,τι πριν. Οπως διαβάζουμε από την Αμερική, η τεράστια δημοτικότητα της σειράς ωθεί τα στούντιο να ετοιμάσουν κι άλλες παρόμοιες παραγωγές γύρω από τους ήρωες των γηπέδων. Οπως εκείνη η ομάδα έτσι και το ντοκιμαντέρ έχει περάσει πια στο επίπεδο του ποπ φαινομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή