Σύμπτωση… μυστήριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι για πολλούς, το αριστούργημά της. Η ανατροπή στο φινάλε του (που καλύτερα να μην την αποκαλύψουμε, έστω κι έπειτα από τόσες δεκαετίες), άσκησε μεγάλη επιρροή στο είδος. Κι όμως, το αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκαθα Κρίστι «Η δολοφονία του Ρότζερ Ακροϊντ» (στα ελληνικά από τον Ψυχογιό) φαίνεται πως βασίστηκε σε παρόμοια ιδέα ενός Νορβηγού ομοτέχνου και συγχρόνου της, με το ψευδώνυμο Στάιν Ρίβερτον. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η Βρετανίδα μεταφράστρια Λούσι Μόφατ, που εσχάτως μετέφρασε στα αγγλικά το «Jernvognen», το επίμαχο μυθιστόρημα του Νορβηγού συγγραφέα. Σύμφωνα με τη Μόφατ και αντίθετα με ό,τι πιστευόταν, η Κρίστι θα μπορούσε να είχε διαβάσει το συγκεκριμένο έργο στην εποχή της, μιας και στο διάστημα 1923-24, είχε δημοσιευθεί μεταφρασμένο στο περιοδικό «Tip Top stories of adventure and mystery».

Ημερολόγιο 100.000 δολ.

Ενα άγνωστο ημερολόγιο του Τζιμ Μόρισον, με καταχωρίσεις από τους τελευταίους μήνες της ζωής του στο Παρίσι πρόκειται να δημοπρατηθεί τον Ιούνιο στο Μπέβερλι Χιλς αλλά και διαδικτυακά από τον οίκο Julien’s Auctions. Το σημειωματάριο, πράσινου χρώματος, με τις λέξεις «Paris Journal» γραμμένες στο εξώφυλλο, περιλαμβάνει ποιήματα και στοχασμούς του τραγουδιστή των Doors και η τιμή εκκίνησής του εκτιμάται μεταξύ 80.000 και 100.000 δολαρίων. Είναι το τρίτο ημερολόγιο του Μόρισον από την περίοδο που εκείνος ζούσε στη γαλλική πρωτεύουσα και το οποίο, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, φυλάχθηκε από τη σύντροφό του Πάμελα Κούρσον, μαζί με άλλα άγνωστα προς το παρόν χειρόγραφά του.

Οικονομική στήριξη μέρος Β΄

Ανοιξε χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Β΄ πρόγραμμα οικονομικής αρωγής για μεταφραστές και για αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών που υλοποιεί ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου. Θα διατεθούν, με κοινωνικά κριτήρια, για τους μεν μεταφραστές 30.000 ευρώ, ενώ για τους αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών 10.000, με τα ποσά να προέρχονται από διανεμηθέντα δικαιώματα του ΟΣΔΕΛ που δεν εισπράχθηκαν και παραγράφηκαν μετά την παρέλευση δεκαετίας. Από την προηγούμενη Δευτέρα «τρέχει» και η υποβολή αιτήσεων στο αντίστοιχο πρόγραμμα για συγγραφείς, ενώ στις 25 Μαΐου ανοίγει το πρόγραμμα για τους δημοσιογράφους. Λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής και αίτησης καθώς και για τις προθεσμίες, στο www.osdel.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή