Ο ΔΗΚΤΗΣ (20/05/20)

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ηγεσία αναζητεί η ΡΑΕ

Τις διαδικασίες για την αντικατάσταση της ηγεσίας της ΡΑΕ άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης (φωτ.) υπογράφοντας χθες την απόφαση για την πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση των θέσεων προέδρου, α΄ αντιπροέδρου και ενός μέλους, τις οποίες σήμερα κατέχουν οι Νίκος Μπουλαξής, Σωτήρης Μανωλκίδης και Νεκταρία Καρακατσάνη, αντιστοίχως. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι πρέπει να διακρίνονται για την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική ικανότητά τους και να διαθέτουν εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα αρμοδιότητας της ΡΑΕ καθώς και εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4001/2011. Ειδικά όσον αφορά τις θέσεις του προέδρου και του α΄ αντιπροέδρου, απαιτείται επιπροσθέτως και διοικητική επαγγελματική εμπειρία σε υψηλό επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα εντός 30 ημερών από την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης.

Προκήρυξη για έργο ΣΔΙΤ 119,2 εκατ. ευρώ

Τον Ιούνιο αναμένεται η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, που υλοποιείται ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόσφατα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης ενέκρινε την ένταξή του στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά το ποσό των 105,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κίνηση τυπική, πλην απαραίτητη, με την οποία διασφαλίζονται οι πληρωμές διαθεσιμότητας της σύμπραξης ύψους 119,2 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι του 2021 θα μπορούσαν να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για το έργο.

Κλειστά τα εστιατόρια με κρατική επιδότηση

Το ενδεχόμενο να συνεχισθεί η κρατική επιδότηση προς τις επιχειρήσεις εστίασης που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο και δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε δημόσιο εξωτερικό χώρο άφησε ανοιχτό χθες σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης. «Μπορεί να τους δώσουμε και την επιλογή να μην ανοίξουν. Δηλαδή, να συνεχίσουν να λαμβάνουν κρατική επιδότηση χωρίς να ανοίξουν», είπε. Πάντως, οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι είναι εις βάρος της εστίασης τέτοιες λογικές.

Μικρό πλεόνασμα στα ασφαλιστικά ταμεία

Μικρότερο πλεόνασμα –αλλά πάντως πλεόνασμα– δείχνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων του α΄ τριμήνου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων και άλλων παροχών ήταν 10,443 δισ. ευρώ (έναντι 10,415 δισ. ευρώ το 2019) και τα έσοδα από εισφορές αλλά και μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και εισπράξεις υπέρ τρίτων ήταν 10,707 δισ. ευρώ (έναντι 10,753 δισ. ευρώ το 2019). Πάντως, εκκρεμούν ακόμη 160.950 αιτήσεις συνταξιοδότησης, που αντιστοιχούν σε επιπλέον δαπάνη 360 εκατ. ευρώ.

Πλήθος διαδικτυακών συνεδρίων για τράπεζες

Αλλα τέσσερα virtual (προς το παρόν) συνέδρια, εκτός από το 10ο roadshow για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο της Deutsche Bank στις 26-27 Μαΐου, έχουν προστεθεί στην ατζέντα των ελληνικών τραπεζών για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με τα μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» αλλά και το Χ.Α. να επιστρέφουν στην κανονικότητα των συνεδρίων έστω και διαδικτυακά. Ετσι, στις 28-29 Μαΐου οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο συνέδριο της Wood (EME Financials and Real Estate), ενώ τον Ιούνιο και στις 2 του μηνός σειρά έχει το συνέδριο της Bank of America, ακολουθεί το καθιερωμένο roadshow της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (European Financials Virtual Conference), συγκεκριμένα το διήμερο 10-11 Ιουνίου, ενώ εντός Ιουνίου (16-18) αναμένεται εκτός απροόπτου και το roadshow του Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή