Το μέλλον του τουρισμού: Περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το μεγάλο στοίχημα

Το μέλλον του τουρισμού: Περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το μεγάλο στοίχημα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φώτης Κοκοτός*

Εκτός από τους ίδιους τους προορισμούς, η ανάγκη για την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων επηρεάζει και το είδος διακοπών που αναζητά κάποιος. Ο τομέας του μαζικού τουρισμού θα επηρεαστεί περισσότερο από άλλους, στους οποίους ενδέχεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση: οι εξοχικές κατοικίες (από μικρά σπίτια μέχρι μεγάλες βίλες), τα σκάφη αναψυχής (από ιστιοπλοϊκά μέχρι superyachts) και οι υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ποδηλασία, γκολφ κ.λπ.) είναι τρία καλά παραδείγματα.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες παραμένει κυρίαρχη (και μάλιστα απαραίτητη) τάση για τον παγκόσμιο τουρισμό και την οικονομία στο σύνολό της. Υπό αυτό το πρίσμα, ο μαζικός τουρισμός ήταν στην πραγματικότητα μια πιο «πράσινη» λύση σε σχέση με τις βίλες, το yachting και σχεδόν οτιδήποτε πιο ιδιωτικό. Οι οικονομίες κλίμακας στον μαζικό τουρισμό σήμαιναν επίσης ότι οι προορισμοί μπορούσαν να μειώνουν τις μέσες εκπομπές ρύπων και την παραγωγή αποβλήτων ανά διανυκτέρευση.

Συνεπώς, μία επιπλέον πρόκληση αυτή τη στιγμή για ολόκληρη τη βιομηχανία είναι να βρει περαιτέρω τρόπους βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διακοπών σε βίλες, των yachts, καθώς και όλων των υπαίθριων δραστηριοτήτων που δεν πραγματοποιούνται μέσω οργανωμένων γκρουπ ή με μαζικές μεταφορές. Όλα όσα, δηλαδή, ανέκαθεν καθόριζαν την επιτυχία πολυτελών προορισμών, όπως το Gstaad της Ελβετίας, το Porto Cervo της Ιταλίας ή η Ελούντα της Κρήτης.

Η ανάπτυξη αυτού του είδους διακοπών, που από τη φύση τους προϋποθέτουν την κοινωνική απόσταση, θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε αυτό το κομμάτι της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και να έχουμε θετικά αποτελέσματα, παρά τη συνολική ύφεση, δεδομένου ότι ο μαζικός τουρισμός αναγκαστικά θα περιοριστεί.

Οι προορισμοί που μπορούν ήδη να προσφέρουν αυτού του είδους το ταξιδιωτικό προϊόν και μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή του προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση θα μετριάσουν τις απώλειές τους.

* Ο Φώτης Κοκοτός είναι Μέλος του ΔΣ και Development Director της Elounda SA Hotels & Resorts

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή