Μοσχάρι νουά κατσαρόλας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 4 μερίδες / Προετοιμασία: 15΄/ Χρόνος: περίπου 2 ώρες

Όσοι έζησαν ως παιδιά ή έφηβοι τη δεκαετία του ’60 και του ’70 θα θυμούνται ότι αυτό το πιάτο μαγειρευόταν κατά κόρον στα κυριακάτικα τραπέζια στα σπίτια της Αθήνας. Δείγμα οικονομικής επιφάνειας, μαγειρικής τέχνης, αλλά και ενός κάποιου κοσμοπολιτισμού, το μοσχαράκι νουά είναι ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα που μαγειρεύτηκαν στο Αθήναιον. Μερικές δεκαετίες αργότερα, συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πελατών του μαγειρείου. Το άπαχο κρέας καλομαγειρεύεται στην κατσαρόλα και σερβίρεται με μια πυκνή σάλτσα από το κρέας μαζί με ρύζι ή πατάτες.

Υλικά

  • 1 νουά μοσχαρίσιο ενιαίο, 1-1,2 κιλά
  • 2 μέτρια καρότα, σε μέτριες ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλινο, χοντροκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας (ή 1 ντομάτα, κομμένη στα 4)
  • 150 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει.

Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό. Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι και τα ντοματάκια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό, να μισοσκεπαστούν τα υλικά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½-2 ώρες ή μέχρι να γίνει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσοχή μην στεγνώσει. Αποσύρουμε, αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, για να το κόψουμε σε λεπτές φέτες.

Σουρώνουμε τα υγρά από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν θέλουμε, πολτοποιούμε τα μισά καρότα και κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα.

Αν δούμε ότι δεν δένει, ρίχνουμε λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα στο αλατοπίπερο.

Σερβίρουμε τις φέτες νουά με ρύζι ή πατάτες τηγανητές και τη σάλτσα του κρέατος.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή