Πίετε εξ αυτού πάντες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόσο ο λόγος ενός ηγέτη μπορεί να παρασύρει απλούς ανθρώπους φάνηκε ήδη τον Μάρτιο: «Δύο περιπτώσεις δηλητηρίασης από χλωροκίνη ανακοίνωσε η Νιγηρία, μετά τα θετικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου κατά της ελονοσίας ως θεραπείας για τον νέο κορονοϊό». (https://tinyurl.com/y7axj38h).

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε μεν, διά της υπουργού Νίκης Κεραμέως, ότι ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, δεν απαγόρευσε όμως ρητά τη θεία κοινωνία στις εκκλησίες. Η δε Ιερά Σύνοδος υποστήριξε την ανοσία της.

Θα το καταλάβαινα, αν η απαρέγκλιτη τήρηση του μυστηρίου της κοινωνίας ήταν θέμα υπόστασης της Εκκλησίας. Κανείς δεν δια-κυβεύει την υπόστασή του προ οιουδήποτε κινδύνου. Ομως, η Εκκλησία έχει ανεχθεί απαξίωση άλλων μυστηρίων, χωρίς να έχει υποστεί το παραμικρό η υπόστασή της. Η εξομολόγηση, φέρ’ ειπείν, αποτελεί προϋπόθεση της θείας κοινωνίας, ο δε εξομολόγος έχει την εξουσία τού επιτιμίου της απαγόρευσής της. Πλην, η εξομολόγηση έχει καταργηθεί σχεδόν πλήρως, χωρίς η Εκκλησία να τραυματιστεί.

Αντίθετα, η σιωπή της ήταν που έφερε ακόμη έναν διασυρμό στην Εκκλησία. Εδωσε λαβή στον φανατισμό ενός πρώην μητροπολίτη (είναι ο ίδιος που μας προέτρεπε να φτύνουμε τους ομοφυλόφιλους) για να αφορίσει την κ. Κεραμέως, με το σκεπτικό ότι η δήλωσή της ήταν «βλάσφημη»(!). Και ακολούθησε διελκυστίνδα αντεγκλήσεων με την Ιερά Σύνοδο που προσφέρει υλικό στο Τwitter και στους γελοιογράφους.

Ωστόσο, την ευθύνη για την ουρά των πιστών που παρακολούθησα την Κυριακή να καταπίνουν τη θεία κοινωνία μαζί με το σάλιο όλων των προηγουμένων δεν την έχει η Εκκλησία, αλλά η κυβέρνηση. Και όταν η κυβέρνηση σιωπά, δίνει και αυτή λαβή για δηλώσεις ατόμων που δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τη θέση τους. Ετσι, η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, ομοτράπεζη του κ. Τσιόδρα στην επιτροπή λοιμώξεων του υπ. Υγείας, δεν δίστασε να δηλώσει: «Οποιος πάει να κοινωνήσει συμμετέχει στο μυστήριο, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος κορωνοϊού», αφού «εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης». Πόσοι από τους πιστούς έγιναν θύματα της κ. Γιαμαρέλλου, όπως οι Νιγηριανοί του κ. Τραμπ; Και πώς να συνεχίσω να εμπιστεύομαι την επιτροπή ειδικών του υπ. Υγείας, όταν γνωρίζω ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται άτομα όπως η κ. Γιαμαρέλλου;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή