«Γέφυρα» για επανεκκίνηση της οικονομίας

«Γέφυρα» για επανεκκίνηση της οικονομίας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα πρόγραμμα-γέφυρα ύψους στο σύνολό του 24 δισ. ευρώ –εκ των οποίων έχουν διατεθεί 7 δισ.–, για να περάσει η χώρα «από την ύφεση στην ανάπτυξη», ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο «μετάβαση από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια του αύριο» και ανέλυσε τους τρεις πυλώνες στους οποίους θα εδράζεται: στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας. Αναλύοντας περαιτέρω τι σημαίνουν αυτοί οι πυλώνες, ανέφερε πως ενισχύουν τη συνοχή της κοινωνίας προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης, ανακουφίζουν τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα, και διευκολύνουν τον κόσμο της αγοράς ώστε να κινητοποιηθεί ξανά. «Κλειδί» του σχεδιασμού είναι το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση», που αποτελεί σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, «ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο διά ταύτα, ο πρωθυπουργός, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στους υπουργούς για την αναλυτική εξειδίκευση των μέτρων, ανακοίνωσε πως η ειδική αποζημίωση για αναστολή λειτουργίας και οι μειώσεις ενοικίων θα συνεχιστούν και τον Ιούνιο, ίσως και τον Ιούλιο, για επιχειρήσεις και εργαζομένους. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως παρατείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας και για 5 μήνες θα έχουμε μείωση από 24% σε 13% στον ΦΠΑ στα μέσα μεταφοράς (πλοία, λεωφορεία, αεροπλάνα), καθώς «όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση». Επίσης, παρατείνεται, για όλο το καλοκαίρι, και η μείωση ενοικίου κατά 40%, μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα θερινά σινεμά, ενώ μειώνεται και η προκαταβολή φόρου, το ακριβές ποσοστό της οποίας θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα κατόπιν μελέτης.

Οσον αφορά τον τρίτο πυλώνα, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,  ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και «μάλιστα αυτή επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου». Παράλληλα, για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθεί ακόμη 1 δισ., ενώ ενεργοποιείται, επίσης, και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, κινητοποιώντας 7 δισ. μέσα στο 2020. «Οι επιχειρήσεις θα έχουν έτσι τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων», είπε ο πρωθυπουργός. Τέλος, αναστέλλονται έως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο τουριστικό κομμάτι, λέγοντας πως «η τουριστική περίοδος ξεκινάει 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία». Το γεγονός πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 1η Ιουλίου και έρχεται τελικά 15 ημέρες νωρίτερα δείχνει τη βούληση του πρωθυπουργού να κερδηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το στοίχημα του τουρισμού. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας».

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, πλην των ανακοινώσεων και του τεχνοκρατικού κομματιού, είχε και οραματικά στοιχεία ενόψει της συνέχειας. «Οπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Αξιοσημείωτη και η προσωπική αναφορά πως «προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες –και σχεδόν παράλληλα– την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας». Στον κλείσιμό του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ζητεί από τους Ελληνες πολίτες «να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή