ΕΛΛΕΤ: Μεγάλος Περίπατος, αλλά με ενιαίο όραμα

ΕΛΛΕΤ: Μεγάλος Περίπατος, αλλά με ενιαίο όραμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, για συνέχιση του σχεδίου του Μεγάλου Περιπάτου εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Επισημαίνει, ωστόσο, την ανάγκη προστασίας του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ προτείνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού διαύλου μεταξύ των κατοίκων των περιοχών που επηρεάζονται και του δήμου για εφαρμογή των μέτρων. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις προς την Ακαδημία Πλάτωνος, μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία στον κάτοικο και στον επισκέπτη να περπατήσει και να γνωρίσει σημαντικά ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία, αλλά και τις πολλές δυνατότητες της Αθήνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΛΕΤ. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη:

• Οι παρεμβάσεις να υπακούουν σε ένα ενιαίο όραμα για το κέντρο. «Το εγχείρημα του Μεγάλου Περιπάτου θα ήταν σκόπιμο να προωθεί μια ενιαία, ποιοτική και φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση σχεδιασμού όλων των παρεμβάσεων βάσει των αρχών της αειφορίας και με απόλυτο σεβασμό των μοναδικών πολιτιστικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών της πόλης», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ.

• Το εγχείρημα να συνδυαστεί με την ενίσχυση του συστήματος μαζικών μεταφορών εντός της περιοχής που δημιουργεί ο Μεγάλος Περίπατος (π.χ. αύξηση αριθμού δρομολογίων, παράταση ωραρίου των μέσων σταθερής τροχιάς ιδίως τα Σαββατοκύριακα, mini-bus σε σύνδεση με τις αμέσως περιβάλλουσες περιοχές κατοικίας) ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση ΑμεΑ, εργαζομένων, επισκεπτών και κατοίκων.

• Να δημιουργηθεί πλατφόρμα επικοινωνίας με τους μόνιμους κατοίκους ώστε να αναφέρονται τυχόν προβλήματα στην εφαρμογή (π.χ. πιθανή παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου από ιδιώτες, αναγκαιότητα συντήρησης υποδομών).

• Να προστατευθεί ο δημόσιος χώρος «από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων με αυστηρή επίβλεψη της εφαρμογής της νομοθεσίας περί κοινοχρησίας και κοινής ησυχίας και, τροποποίηση των διατάξεων της ισχύουσας κανονιστικής του Δήμου Αθηναίων, ώστε να μη δημιουργούνται νομότυπα (με υαλοπετάσματα και πλαστικά) περίκλειστοι χώροι αμφιβόλου αισθητικής με συμπληρωματικές λειτουργίες (π.χ. τηλεοράσεις, πάγκοι σερβιρίσματος)».

Τέλος, η ΕΛΛΕΤ επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες στις οποίες βασίζονται οι παρεμβάσεις και να υπάρξει ευρεία διαβούλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή