Ολοι «κάτω» από την Ακρόπολη

Ολοι «κάτω» από την Ακρόπολη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά του ανώτατου ύψους των νέων κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης στα επίπεδα που είχαν πριν από μισόν αιώνα δεν θα αλλάξει την επόμενη ημέρα την περιοχή, αφού σε πολλές περιπτώσεις η ζημία έχει γίνει. Είναι όμως σίγουρο ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά σε βάθος χρόνου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για «βουτιά» στα 21 μέτρα για τα κτίρια που βρίσκονται στην περιοχή Μακρυγιάννη και στα 24 μέτρα σε μια ζώνη με μέτωπο στη λεωφόρο Συγγρού.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, όπως έκρινε το Συμβούλιο, τα παραπάνω ύψη είναι τα ανώτατα και δεν επιδέχονται προσαυξήσεις με διάφορους τρόπους, π.χ. πέργκολες τριών μέτρων ή άλλες κατασκευές. Η μόνη παραχώρηση που έγινε ήταν για ένα επιπλέον μέτρο για εργασίες φύτευσης της οροφής και για την απόληξη του κλιμακοστασίου, σε μια έκταση με εμβαδόν έως 35 τ.μ. Τα μέλη του ΚΑΣ προτίμησαν αυτή τη διατύπωση για το επιπλέον μέτρο, προκειμένου να αποθαρρύνουν τους χρήστες των κτιρίων από την κατασκευή άλλων υποδομών, όπως πισίνες και μπαρ, που ανεβάζουν τα ύψη και επιβαρύνουν το μνημείο.

Η εισήγηση του ΥΠΕΝ ακολούθησε τις πρόσφατες υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον επανακαθορισμό των όρων δόμησης της περιοχής. Το ΣτΕ είπε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι γενικοί πολεοδομικοί κανόνες (στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ΓΟΚ που δίνει με τον συντελεστή δόμησης της συγκεκριμένης περιοχής ύψη έως 32 μέτρα) δεν μπορούν να υπερισχύουν των ειδικών κανόνων, που έχουν θεσπιστεί μέσω διαταγμάτων για να προστατεύσουν κάποιες περιοχές. Μάλιστα, όπως επισήμανε η ολομέλεια του ΣτΕ, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος επέδειξε για χρόνια… νομοθετική αδιαφορία. Οπως τονίζεται («Κ», 4/5/2020) το ΥΠΕΝ δεν προχώρησε σε επανεξέταση των όρων δόμησης της περιοχής από το 2004, οπότε επεκτάθηκαν τα όρια του χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε μια ζώνη γύρω από την Ακρόπολη και παρά τις οχλήσεις της UNESCO.

Τώρα λοιπόν που τα πράγματα φαίνεται, επιτέλους, να βρίσκουν τον δρόμο τους, το ΚΑΣ περιμένει να έρθει άμεσα προς συζήτηση το μεγάλο θέμα των χρήσεων γης. Τα μέλη αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες τροποποιήσεις, αλλά επισημαίνουν ότι και οι λεπτομέρειες έχουν την αξία τους και πως μια τέτοια κίνηση θα σφραγίσει τη συνεργασία των δύο υπουργείων στο ευαίσθητη περιοχή της Ακρόπολης. Την αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή Μακρυγιάννη έχει ζητήσει και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, δεν φαίνεται όμως μέχρι στιγμής να έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προετοιμάζει την περίοδο αυτή το ΥΠΕΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή