Ολλανδία: Γιαγιά πρέπει να κατεβάσει τις φωτογραφίες των εγγονιών της από το Facebook

Ολλανδία: Γιαγιά πρέπει να κατεβάσει τις φωτογραφίες των εγγονιών της από το Facebook

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις φωτογραφίες των εγγονιών της πρέπει να σβήσει από το Facebook και το Pinterest μία γυναίκα στην Ολλάνδια, καθώς τις κοινοποίησε χωρίς να πάρει την άδεια των γονιών τους, αποφάνθηκε ένα ολλανδικό δικαστήριο.

Το φαινομενικά «αθώο» αυτό ζήτημα πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, λόγω της έντονης σχετικής διαφωνίας της γυναίκας με την κόρη της. Ακολούθως, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το ζήτημα υπάγεται στη δικαιοδοσία του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η γιαγιά των παιδιών αρνήθηκε να διαγράψει τις φωτογραφίες των εγγονιών της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά από επανηλειμμένες αιτήσεις της μητέρας, με αποτέλεσμα οι γονείς να στραφούν στη δικαστική οδό.

Παρότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ δεν καλύπτει «καθαρά προσωπικές» υποθέσεις, το δικαστήριο τελικώς αποφάσισε ότι το ζήτημα ξεφεύγει του «στενού οικογενειακού περιβάλλοντος», καθότι οι φωτογραφίες, με την κοινοποίηση τους στο διαδίκτυο, γίνονται αμέσως διαθέσιμες σε πλήθος χρηστών.

Επομένως, η γυναίκα οφείλει να «κατεβάσει» τις φωτογραφίες από τις σελίδες, αλλιώς θα πρέπει να πληρώνει ημερησίως το ποσό των 50 ευρώ για κάθε ημέρα που οι φωτογραφίες θα παραμένουν «ανεβασμένες», με το πρόστιμο να μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Ακόμη, αν «ποστάρει» και άλλες φωτογραφίες των εγγονιών της, θα πρέπει να πληρώσει άλλα 50 ευρώ για κάθε νέα φωτογραφία.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή