ΣΥΡΙΖΑ: σκληρή αντιπολίτευση και ζυμώσεις

ΣΥΡΙΖΑ: σκληρή αντιπολίτευση και ζυμώσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθημερινές συσκέψεις του Αλ. Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο για τη διαμόρφωση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι II» είναι στην κορυφή της ατζέντας στην Κουμουνδούρου, χωρίς να λείπουν όμως και οι εσωκομματικές ζυμώσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει. Οι «53+» μπορεί να έχουν ρίξει τους τόνους προς την ηγεσία, επανήλθαν όμως χτυπώντας «καμπανάκι» για τον τρόπο που πρέπει το κόμμα να οργανώσει τη σύγκρουση με την κυβέρνηση στη μετά κορωνοϊό εποχή. Με νέο κείμενο μέλη της Κίνησης, αφού αναγνωρίζουν πως η πανδημία έκανε το κόμμα περισσότερο μάχιμο, ζητούν να απορριφθούν «αποτυχημένες παλαιές πρακτικές του λαϊκισμού και της συμβιβασμένης και ενσωματωμένης στο σύστημα σοσιαλδημοκρατίας» και παράλληλα να αναβαθμιστεί η ριζοσπαστική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικές συμμαχίες. Οσον αφορά τη συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ ο προβληματισμός παραμένει, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να βάζει όρο τον απεγκλωβισμό της Χαρ. Τρικούπη από τον νεοφιλελευθερισμό, σημειώνοντας πως «προγραμματικές συγκλίσεις δεν σημαίνει προγραμματικές ταυτίσεις».

Μπροστά σε μια πιθανή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να προβάλουν το νέο πρόγραμμα ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αναλύοντας την αριθμητική του πλάνου του Μαξίμου αμφισβητούν το πακέτο των 24 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε, τονίζοντας πως «τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ., ενώ τα όσα εξήγγειλε προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ. Επομένως, τα πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020 ανέρχονται σε 8,5 δισ.».

Στη χθεσινή τηλεσύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έμφαση δόθηκε στα εργασιακά ζητήματα για τα οποία σε συνεννόηση με συνδικαλιστικούς φορείς στην Κουμουνδούρου ετοιμάζουν «πόλεμο» με τη Ν.Δ. Η αρμόδια τομεάρχης Εφη Αχτσιόγλου σε παρέμβασή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» επεσήμανε πως «είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι», προσθέτοντας ότι «παρατάθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, που μεταφράζεται σε ανεργία, με το πενιχρό επίδομα των 530 ευρώ τον μήνα και επιβάλλεται οριζόντια μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20% με τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας. Οι εργαζόμενοι είτε απολύονται είτε μειώνονται οι μισθοί τους, είτε δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στην εργασία».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ανεβάζουν ακόμα πιο πολύ τους τόνους, κάνουν λόγο για σχέδιο επιστροφής της κυβέρνησης στο 2010 που θα περιλαμβάνει λουκέτα στην αγορά και απώλεια της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών. «Οση ρευστότητα και να διαφημίζει η κυβέρνηση αν η απόφαση για στήριξη εναπόκειται στις τράπεζες οι επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός», δήλωσε ο Ν. Παππάς στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή