ΕΛΛΑΔΑ

Με ερωτήματα για τραπεζοκαθίσματα οι ιδιοκτήτες εστίασης

ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Την εξειδίκευση των ρυθμίσεων για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων για τα καταστήματα εστίασης αναμένουν πολλοί επιχειρηματίες, καθώς η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή. Αλλοι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, έσπευσαν να αυξήσουν την κάλυψη του πεζοδρομίου, ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερο χώρο για τραπέζια και καρέκλες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει το πλαίσιο επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων για τα καταστήματα εστίασης, τα οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από Δευτέρα. Η περαιτέρω εξειδίκευση των ρυθμίσεων αφορά τους δήμους, ωστόσο «πριν αλέκτορα φωνήσαι» κάποιοι φρόντισαν να μεγαλώσουν τον δημόσιο χώρο μπροστά στο κατάστημά τους χτίζοντας επιπλέον πεζοδρόμιο.

Στο μεταξύ, τα τηλέφωνα μεταξύ των ιδιοκτητών καταστημάτων, ειδικά στο κέντρο της πόλης και σε άλλες δημοφιλείς για την εστίαση περιοχές, έχουν ανάψει, καθώς ο ένας ζητάει τα φώτα του άλλου ενόψει ανοίγματος... «Δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Χρειάζεται να καταθέσεις αίτηση στον δήμο; Και αν ναι, πότε θα εξεταστεί; Γιατί με τις διαδικασίες που ισχύουν συνήθως, θα έχει βρεθεί το εμβόλιο και μετά εμείς θα πάρουμε την άδεια», λέει χαριτολογώντας ο Κώστας Παπαδόπουλος, εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου «Αθηναϊκόν», που έχει είσοδο από την οδό Μητροπόλεως, αλλά δεν διαθέτει άδεια να βγάλει τραπεζοκαθίσματα, παρά το μέγεθος του πεζοδρομίου, που φθάνει τα 4 μέτρα, καθώς το κτίριο όπου στεγάζεται είναι διατηρητέο. 

«Δίνουμε τη δυνατότητα, με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, σε όσα καταστήματα έχουν τραπεζοκαθίσματα και άδεια κατάληψης δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, να επεκταθούν μέχρι το διπλάσιο δωρεάν ή, εφόσον η άδειά τους έχει συγκεκριμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων (σ.σ.: καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο) και πάντως μέχρι τον τριπλάσιο χώρο», διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας χθες σε συνεδρίαση επιτροπής για το τουριστικό νομοσχέδιο, στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία. «Αυτό γίνεται προκειμένου και ενόψει των μέτρων που υπάρχουν και των νέων προδιαγραφών υγιεινής που έχουν ανακοινωθεί να μπορέσει να διασφαλισθεί και η υγεία των πελατών, αλλά και να δοθεί ένα περαιτέρω κίνητρο για την ανάπτυξη του τζίρου τους», κατέληξε ο υφυπουργός.

Οσον αφορά το γεγονός ότι οι δήμοι καλούνται να καθορίσουν τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστεί η διάταξη στις περιοχές τους, ο κ. Λιβάνιος διευκρίνισε ότι «οι δήμοι έχουν γνώση των τοπικών ζητημάτων, οι δήμοι θα αποφασίσουν τον επιπλέον χώρο που θα δώσουν στους καταστηματάρχες».

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ