Αύξηση διελεύσεων στη Μάγχη από αιτούντες άσυλο

Αύξηση διελεύσεων στη Μάγχη από αιτούντες άσυλο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΒΕΡ. Οι διασχίσεις της Μάγχης με φουσκωτές βάρκες έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων έχουν οδηγήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτή την τακτική. Την Πέμπτη τα ξημερώματα, τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού Sky News βρέθηκε στα ήρεμα νερά της Μάγχης και βιντεοσκόπησε φουσκωτή βάρκα τόσο βαρυφορτωμένη ώστε οι επιβαίνοντες έμοιαζαν να κάθονται πάνω στο νερό.

«Ημασταν τόσο κοντά που άκουγα τις κραυγές τους» διηγείται ο ρεπόρτερ Αντι Χιουζ. «Ευτυχώς γι’ αυτούς, η βοήθεια που τόσο απελπισμένα ζητούσαν, βρισκόταν καθ’ οδόν». Το σκάφος της βρετανικής ακτοφυλακής που εμφανίστηκε, τους ζήτησε να σβήσουν τη μηχανή τους. Ακολούθησαν πανηγυρισμοί, καθώς οι επιβαίνοντες συνειδητοποίησαν ότι βρίσκονταν σε βρετανικά ύδατα. Επιβιβάστηκαν στη λέμβο της ακτοφυλακής, η οποία αναχώρησε για το σημείο όπου βρισκόταν δεύτερη βάρκα, με λιγότερους επιβαίνοντες. Συνολικά, 65 άτομα διασώθηκαν χθες από τη Μάγχη. «Ηταν μια ημέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ» είπε ο Χιουζ, ενώ το ρεπορτάζ έκλεισε με το πλάνο ενός άνδρα της ακτοφυλακής που πήρε αγκαλιά για να αποβιβάσει πρώτο από όλα, στις βρετανικές ακτές, ένα τετράχρονο αγοράκι.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Γαλλία με στόχο να φθάσουν στη Βρετανία, ελλείψει νόμιμων εναλλακτικών λύσεων αναζητούν συνήθως τρόπους να περάσουν οδικώς, συχνά μέσα σε κάποιο φορτηγό. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έχει ελαττώσει τις διασυνοριακές κινήσεις, μειώνοντας τις δυνατότητες τέτοιων ταξιδιών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ουγγαρία ανακοίνωσε χθες ότι θα κλείσει τα κέντρα κράτησης που διατηρεί στη συνοριακή ζώνη με τη Σερβία, μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που έκανε λόγο για παράνομη στέρηση της ελευθερίας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή