Ρόουαν Ατκινσον, ο δραματικός

Ρόουαν Ατκινσον, ο δραματικός

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν κανείς μιλάει για τον Ρόουαν Ατκινσον το μυαλό συνήθως πηγαίνει αυτόματα στον Mr. Bean· είναι δε, τόσο έντονη η ταύτιση του Βρετανού ηθοποιού με τον γκαφατζή ήρωα που δημιούργησε, ώστε πολύς κόσμος σχεδόν νομίζει πως αυτό είναι το πραγματικό του όνομα. Οπως, ωστόσο, αποδεικνύει και η μίνι σειρά «Επιθεωρητής Μεγκρέ» που μεταδίδεται αυτόν τον καιρό από την ΕΡΤ2, ο Ατκινσον είναι πολλά παραπάνω από ένας κωμικός μανιέρας. Εκεί, σε ένα κλασικό αστυνομικό θρίλερ που μεταφέρει στην οθόνη τα αντίστοιχα μυθιστορήματα του Ζορζ Σιμενόν, υποδύεται τον αστυνομικό Ζιλ Μεγκρέ, ο οποίος καλείται να εξιχνιάσει δύσκολες υποθέσεις στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950. Με γυρίσματα που έχουν γίνει σχεδόν αποκλειστικά στη Βουδαπέστη, η οποία μάλλον προσιδιάζει περισσότερο στην παλιά Μονμάρτρη, οι ατμοσφαιρικές τηλεταινίες, πέρα από το σασπένς και το μυστήριο, μας αποκαλύπτουν έναν πολύ διαφορετικό Ρόουαν Ατκινσον.

Αγέλαστος, μειλίχιος και με μια μόνιμη ρυτίδα έγνοιας ανάμεσα στα μάτια, ο 65χρονος ηθοποιός είναι εδώ το άκρως αντίθετο όσων έχουμε συνηθίσει. Η νευρώδης κινησιολογία και οι σήμα κατατεθέν γκριμάτσες έχουν εξαφανιστεί παντελώς, τα μάτια του είναι τα μόνα που φανερώνουν ένα ευφυές και πανίσχυρο πνεύμα. Αν κάποιος μας έλεγε πως αυτός ο μελαγχολικός «Σέρλοκ Χολμς» θα ερμηνευόταν ιδανικά από τον Ατκινσον, δύσκολα θα τον πιστεύαμε κι όμως είναι γεγονός. Μοναδικό «ψεγάδι», το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι τόσο πρόδηλα και ασυγκράτητα Βρετανός, ώστε ορισμένες φορές μοιάζει απλώς παράταιρο να υποδύεται τον Γάλλο.

Μιας και έγινε λόγος, οι συμπατριώτες του λατρεύουν τον Ρόουαν Ατκινσον και παρόλο που ο υπόλοιπος κόσμος τον έχει για «ελαφρό» διασκεδαστή, στο Νησί τον θεωρούν περίπου εθνικό θησαυρό και τον συγκρίνουν με τους σαιξπηρικούς πρωταγωνιστές. Το ταλέντο του άλλωστε φάνηκε νωρίς, όταν μόλις στα 23 του υπήρξε μέλος του εμβληματικού κωμικού σόου «Not the Nine O’Clock News» του BBC, για να ακολουθήσει ο πρώτος του πολύ διάσημος ρόλος: αυτός της «Μαύρης Οχιάς», του δολοπλόκου Εντμουντ που προσπαθεί να ανέλθει στην εξουσία και συνεχώς την πατάει. Τοποθετημένη στον Μεσαίωνα, η ομώνυμη σειρά τράβηξε όλη τη δεκαετία του 1980 και καθιέρωσε τον Ατκινσον ως κωμική περσόνα.

Στα ’90s φυσικά κατέφτασε ο Mr. Bean και μαζί του οι πελώριες αμοιβές, οι οποίες κατέστησαν τον εμπνευστή του έναν από τους πλουσιότερους σύγχρονους Βρετανούς ηθοποιούς. Τα χρήματα τα επένδυσε κυρίως σε αυτοκίνητα και… επισκευές. Λάτρης των τεσσάρων τροχών και μάλιστα κάτοχος διπλώματος φορτηγού, ο Ατκινσον διαθέτει μια αρκετά μεγάλη συλλογή αυτοκινήτων, κλασικών και σύγχρονων, αρκετά από τα οποία έχει κατά καιρούς στραπατσάρει είτε στην πίστα είτε στον δρόμο.

Οσο για τον Mr. Bean, οι περιπέτειές του μέσα στα χρόνια μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη («Bean: Η υπέρτατη ταινία καταστροφής» κ.ο.κ.), μαζί με εκείνες του Johnny English, του απόλυτου πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος παρωδεί απολαυστικά τον Τζέιμς Μποντ. Οπως καταλαβαίνει κανείς, ο πρώτος πραγματικά δραματικός ρόλος της καριέρας του Ατκινσον είναι αυτός του επιθεωρητή Μεγκρέ, εκεί όπου, όπως είπαμε, αποκαλύπτεται ένας πολύ διαφορετικός ερμηνευτής. Η σειρά που ξεκίνησε το 2016, μέτρησε τελικά μόνο τέσσερα (μεγάλα) επεισόδια πριν ολοκληρωθεί, με τον πρωταγωνιστή της να ξεκινά κατόπιν άλλον έναν γύρο «Mr. Bean». Από την άλλη ο αστικός μύθος λέει πως ο Ρόουαν Ατκινσον διαθέτει ΙQ 178, οπότε ίσως και να ξέρει καλύτερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή