Η απομόνωση γίνεται παράσταση, οι άνθρωποι εκθέματα σε μουσείο

Η απομόνωση γίνεται παράσταση, οι άνθρωποι εκθέματα σε μουσείο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορέστε ακουστικά, ανοίξτε μια μεγάλη οθόνη, σβήστε το φως. Με τις παραπάνω «ισχυρές συστάσεις» θα ξεκινήσει η ζωντανή διαδικτυακή περφόρμανς «No man is an island entire of itself – Πέντε δωμάτια – Μία περιπλάνηση» της Αργυρώς Χιώτη, η οποία δημιουργήθηκε για να διερευνήσει μια εσωτερική αναζήτηση σε τεχνητές συνθήκες απομόνωσης, μέχρι που ήρθε η πραγματική καραντίνα.

Η αρχική σύλληψη ήταν η δημιουργία μιας παράστασης στους χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που θα απευθυνόταν σε ένα κοινό δέκα ατόμων. Οι θεατές θα φορούσαν ακουστικά και θα έβλεπαν πέντε ηθοποιούς, τον καθένα μόνο του, σε διαφορετικούς σκηνικούς χώρους. «Τώρα προσαρμόσαμε το αρχικό σχέδιο στις νέες συνθήκες και οι θεατές θα βλέπουν κάθε ηθοποιό στο δωμάτιο του σπιτιού του, ακούγοντας την αφήγηση στα ακουστικά τους. Σκοπός μας είναι να παίξουμε με την αντίληψη των πραγμάτων, να δείξουμε τους ανθρώπους ως εκθέματα στο μουσείο, σαν να λέμε στους θεατές “κοιτάξτε από την κλειδαρότρυπα, δείτε τον πώς κινείται, πώς μιλάει” και να δημιουργήσουμε ένα ταξίδι διαλογιστικής φύσης. Η καταβύθιση, όμως, οδηγεί σε μια ειρήνη, ανοίγει στο φως», λέει η κ. Χιώτη.

Η ιδέα ξεκίνησε από μια προσωπική ανάγκη της σκηνοθέτιδος και ιδρυτικού μέλους των Vasistas για ένα εσωτερικό διάλειμμα, ένα «κλείσιμο», όπως λέει, για μια επανασύνδεση με τον εαυτό της. Η καραντίνα ήρθε σε μια κομβική στιγμή. «Για εμένα λειτούργησε ανακουφιστικά. Ηταν ευχάριστο να σκέφτομαι ότι το περιβάλλον πήρε μια ανάσα, ότι μειώθηκε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Ελπίζω αυτός ο επαναπροσδιορισμός να είναι ουσιαστικός», σημειώνει. Εκτιμά, όμως, ότι, όπως όλοι, έτσι και το θέατρο μπορεί και πρέπει να προσαρμοστεί. «Είμαι φύσει αισιόδοξη και προσπαθώ να εξαντλήσω τα περιθώρια της δημιουργικής αλλαγής. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμπόδιο για να μας πάει παραπέρα».

Τις μέρες της καραντίνας το Διαδίκτυο γέμισε από μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις που προβάλλονταν –και συνεχίζουν– από αρκετούς πολιτιστικούς φορείς και θεατρικές ομάδες. Η περφόρμανς των Vasistas έχει την ιδιαιτερότητα ότι δημιουργήθηκε εκ του μηδενός με στόχο το streaming, κάτι επίσης πρωτόγνωρο για τους συντελεστές. «Είναι μια από τις πιο δύσκολες πρεμιέρες που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε», μας λέει, καθώς το υβρίδιο που δημιουργήθηκε ακροβατεί ανάμεσα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. «Αναζητήστε μάτια που δεν βλέπετε, αφήστε να σας δουν», έλεγε η Αργυρώ Χιώτη στους ηθοποιούς μέσα από την πλατφόρμα Zoom που χρησιμοποιούσαν για τις πρόβες τους, ώστε να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα παίξουν μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή τους. Σβήστε το φως, λοιπόν, και κλείστε τα ψηφιακά παράθυρα· οι ηθοποιοί είναι ζωντανοί.

Η παράσταση θα προβληθεί μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ από 22 έως 24 Μαΐου και στο μουσείο στα τέλη Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή