Ούτε ένα τεστ;

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη επίθεση του κορωνοϊού η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε κατά γενική ομολογία πολύ καλά και τα αποτελέσματα ήταν θετικά ειδικά αν τα συγκρίνει κανείς με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αντέδρασε έγκαιρα, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενημέρωσε σωστά τους πολίτες, ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Ο πόλεμος όμως δεν έχει τελειώσει.

«Το ερώτημα για το δεύτερο κύμα είναι πότε θα έρθει και πόσο μεγάλο θα είναι. Κατά την άποψή μου, αυτό πρέπει να ρωτάμε… Κοιτάζοντας τα χαρακτηριστικά του ιού, το γεγονός ότι σε διάφορες χώρες έχουμε ανοσία από 2% έως 14%, σημαίνει ότι τουλάχιστον 85% του πληθυσμού μπορεί ακόμη να νοσήσει. Ο ιός είναι γύρω μας και κυκλοφορεί πολύ περισσότερο από ό,τι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Δεν θέλω να φέρω την καταστροφή, αλλά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλαρώσουμε εντελώς».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Αντρέα Αμόν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, που δεν διαφέρουν και πολύ απ’ όσα υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιδημιολόγοι, είναι σίγουρο ότι θα έχουμε δεύτερο «κύμα», απλώς δεν γνωρίζουμε τον χρόνο εκδήλωσης και την έντασή του. Τα ίδια υποστηρίζουν ο Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του γερμανικού ινστιτούτου Robert Koch, ο Αντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, οι Ισπανοί συνάδελφοί τους.

Στην Ελλάδα η ανοσία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει περάσει τον νέο κορωνοϊό ίσως είναι χαμηλότερο του 0,5%, πράγμα που σημαίνει ότι ένα δεύτερο επιδημικό κύμα θα έχει άφθονο «έδαφος» να εξαπλωθεί. Με αυτά τα δεδομένα η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τις πύλες της χώρας στους ξένους επισκέπτες, ουσιαστικά άνευ όρων, είναι λογικό να προκαλεί σε αρκετούς μεγάλη ανησυχία. Μέχρι πριν από λίγες μέρες στις σκέψεις του Μαξίμου ήταν η υπογραφή διμερών συμφωνιών με χώρες που δεν αντιμετωπίζουν οξύ υγειονομικό πρόβλημα και έχουν υπό έλεγχο την πανδημία.

Προφανώς κάτι τέτοιο κρίθηκε ανεπαρκές στην προσπάθεια που γίνεται να διασωθεί από τον τουρισμό το μεγαλύτερο δυνατό κεφάλαιο, και χθες ενημερωθήκαμε ότι οι ξένοι επισκέπτες θα έρχονται στη χώρα μας χωρίς την υποχρέωση καραντίνας και τη διενέργεια τεστ· θα πραγματοποιούνται μόνον δειγματοληπτικά. Επίσης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δήλωσε στο BBC ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο άρει την καραντίνα στους Ελληνες που ταξιδεύουν εκεί, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Χθες το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 2.472 νέα κρούσματα. Η Ελλάδα 3.

Η αγωνία για το πεδίο της οικονομίας που αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ είναι ώς ένα βαθμό κατανοητή. Υπάρχει όμως υψηλό ρίσκο σ’ αυτό που οι παράγοντες αποκαλούν «δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού». Η κυβέρνηση αποφάσισε να το πάρει, και από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού κάνει ανοιχτή πρόσκληση στους ξένους πολίτες να ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα. Και δεν τους ζητάει ούτε το ελάχιστο. Ενα αρνητικό τεστ προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή