Θεωρείο (22/05/20)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκέψεις Τσίπρα για «ξεκαθάρισμα»

Δεν είναι λίγοι αυτοί –ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος– που προεξοφλούν πως είναι θέμα χρόνου ο Τσίπρας να πάρει «μεγάλες αποφάσεις». Τι σημαίνει αυτό; Αντιλαμβάνομαι πως αναφέρονται ακόμα και σε διαγραφές στελεχών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, «έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια πως αργεί να πάρει αποφάσεις, αλλά όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, τις παίρνει». Αυτός ο κόμπος φαίνεται πως έχει φτάσει. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάνει ποτέ ούτε μισή διαγραφή. Aρα, αν το «ξεκαθάρισμα» οδηγήσει και στην έξοδο κάποια στελέχη θα πρόκειται για αλλαγή τακτικής. Στην Κουμουνδούρου πάντως γίνεται όλο και πιο εδραία η πεποίθηση πως αρκετά στελέχη που δημιουργούν συχνά-πυκνά πρόβλημα συγκρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ μικρότερο ποσοστό από αυτό που διώχνουν. Ετσι, η εκπαραθύρωσή τους θα ανοίξει τον δρόμο για ανοδική πορεία των ποσοστών του κόμματος. Συνεπώς, στο επόμενο παραστράτημα όλα είναι ανοιχτά.

Κοινά συμπεράσματα

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ και στις παρασκηνιακές συζητήσεις που έλαβαν χώρα μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Στην αξιωματική αντιπολίτευση έβαλαν στο μικροσκόπιο το κυβερνητικό πρόγραμμα. Και τι διαπίστωσαν; Κάποια… κοινά συμπεράσματα μεταξύ των όσων είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η κυβέρνηση.  Εκεί που δεν διαπίστωσαν καθόλου κοινή γραμμή ήταν στις λύσεις που πρότεινε το Μαξίμου, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν σχέδιο μειώσεων των μισθών και «ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους».

Η Δεξιά και το Κέντρο

Πρόσφατη τοποθέτηση της στήλης για την έλλειψη «πάγκου» στη Ν.Δ. προκάλεσε, μου είπαν, σχόλια. Κάποιοι είδαν πίσω από την αναφορά προσπάθεια υποτίμησης των παραδοσιακών στελεχών της παράταξης. Κάτι τέτοιο βεβαίως και δεν ισχύει και αποδεικνύεται στατιστικά: ανάμεσα στις 700 λέξεις που γεμίζουν καθημερινά αυτή τη στήλη, πάντα υπάρχει χώρος για τις απόψεις και τις θέσεις των βουλευτών ακόμα και των απλών στελεχών. Οσον αφορά το «κακό» άνοιγμα στον κεντρώο χώρο θα σας πω μία ιστορία με πρωταγωνιστές δύο Κωνσταντίνους: τον ιδρυτή της παράταξης και τον Μητσοτάκη.

Η κεντρώα στροφή του Κων. Καραμανλή

Η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις εκλογές του 1977 είχε υποστεί μία εκλογική καθίζηση καθώς υποχώρησε κατά 12,5 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και το κόμμα πίεζε τον Καραμανλή για δεξιά στροφή λόγω και της εμφάνισης της Εθνικής Παράταξης. Κορυφαία στελέχη της εποχής σηκώνουν τους τόνους έναντι της αντίπαλης παράταξης. Χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Οικονομικών Μπούτος θα πει «μαρξιστή» τον Α. Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Αβέρωφ αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ «κόμμα ελαττωμένης εθνικής συνείδησης». Ο Καραμανλής βεβαίως δεν μπαίνει σε αυτή τη διελκυστίνδα. Και κάτι ακόμα: δεν ακούει τις φωνές για δεξιά στροφή. Αναφέρει πως «η Ν.Δ. καλύπτει τον μεγαλύτερο και υγιέστερο χώρο της πολιτικής μας ζωής, και του χώρου του παραδοσιακού Κέντρου συμπεριλαμβανομένου». Στους βουλευτές δεν αρέσει, αλλά ο Καραμανλής δεν αλλάζει απόφαση. Η αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Ν.Δ. είχε ξεκινήσει και ολοκληρώθηκε τέτοιες μέρες του Μαΐου πριν από 42 χρόνια.

Λύκος με προβιά

Η ανακοίνωση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για τη δημιουργία νέου κόμματος θα μπορούσε να έχει και τίτλο «λύκος με προβιά». Ο «σκληρός» της Χρυσής Αυγής είχε σαφώς πιο ήπιο ύφος από παλαιότερα και προσπάθησε να προσδώσει πιο αστικό χαρακτήρα στο εγχείρημά του. Οι συνεχείς αναφορές για «κόμμα επιπέδου» δείχνουν την προσπάθεια να αποκοπεί ο νέος φορέας από το χρυσαυγίτικο παρελθόν. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι εφικτό. Ο Κασιδιάρης ακόμα και μετά την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή στην οποία δεν έγινε ποτέ αρχηγός, αποτελεί τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Η στήλη σας είχε ενημερώσει εγκαίρως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει περιοδείες και εκτός Αθηνών, πιθανότατα από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός φαίνεται πως οριστικοποιείται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σκέψη ο πρωθυπουργός να «ανηφορίσει» προς τη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη. Διόλου τυχαία η επιλογή αν σκεφτεί κάποιος τη συγκυρία. Με δεδομένο πως η Ελλάδα ποντάρει πολλά στον οδικό τουρισμό, η Μακεδονία αποτελεί για φέτος το καλοκαίρι ένα κρίσιμο γεωγραφικό κομμάτι και βαρόμετρο για το τουριστικό προϊόν της χώρας εν συνόλω. Εξ ου και η απόφαση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή