Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η online συζήτηση για την «Αμυντική θωράκιση της χώρας στον 21ο αιώνα» (βίντεο)

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η online συζήτηση για την «Αμυντική θωράκιση της χώρας στον 21ο αιώνα» (βίντεο)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμυντική θωράκιση της χώρας στον 21ο αιώνα, ήταν το θέμα της online συζήτησης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα στον Έβρο έγινε αποδέκτης μιας υβριδικής εχθρικής κίνησης – όχι μόνο απειλής. Γιατί η ενέργεια αυτή δεν εντάσσεται στα συμβατικά όρια μιας επιχείρησης. Στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.  Η Τουρκία ανέλαβε να μεταφέρει μετανάστες που δεν είχαν σχέση με τα μεταναστευτικά ρεύματα. Απέδωσε την επιτυχή αντιμετώπιση στην έγκαιρη προετοιμασία από δίκτυο πληροφοριών, και στην προετοιμασία με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης των συνόρων, που επιτρέπει την γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, προανήγγειλε την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης για την κυβερνοάμυνα και κυβερνοασφάλεια, καθώς και πιο ενεργή συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας κατά των υβριδικών απειλών, στο Ελσίνκι.

Νομοτελειακά θα πάμε στο αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-35, καθώς έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στην Ελλάδα. Αλλά ακόμα κι αν συμφωνούσαμε να πάμε στα F-35 τώρα, τα πρώτα θα έρχονται μετά από μερικά χρόνια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα επικεντρώνεται στην αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών F-16 και των Mirage, με την επανεκκίνηση της ροής των ανταλλακτικών που είχε διακοπεί από το 2012.  Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις στο νόμο περί προμηθειών, ο οποίος γίνεται εμπόδιο στην γρήγορη υλοποίηση εξοπλιστικών. Δεν θα αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο, υποστήριξε,  αλλά θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις με σκοπό τη βελτίωσή του.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος, έθεσε το θέμα του  επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και της αλλαγής νοοτροπίας στο φάσμα της ασφάλειας και της άμυνας. Υποστήριξε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει θεσμικά κείμενα για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής ασφαλείας και σύνταξης πολιτικής εθνικής άμυνας, η οποία να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες. Η Ελλάδα οφείλει να πετυχαίνει το μέγιστο της αποτρεπτικής ισχύος, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 το οποίο προχωράει, ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα με την ΕΑΒ. Κληθείς να σχολιάσει την δημιουργία Κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα,  υποστήριξε ότι εξετάζονται δύο προτάσεις, η μία από τον Καναδά και η άλλη από το Ισραήλ.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 βαδίζει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, υποστήριξε ο Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Lockheed Martin Aeronautics/International. Το πρώτο αεροσκάφος F-17 Viper βρίσκεται στο υπόστεγο στην ΕΑΒ με σκοπό να γίνει το πρωτότυπο που θα σταλεί στις ΗΠΑ για δοκιμές στο τέλος του χρόνου. Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τη συνεργασία ενός ψηφιακού συστήματος με ένα αναλογικό. Ενός ραντάρ με  ένα σύστημα αυτοπροστασίας. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Οι σχεδιαστές έδειξαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους στην ελληνική και την αμερικανική αεροπορία. Η κ. Πλέσσας υποστήριξε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στην ΕΑΒ και τόνισε ότι χρειάζεται βελτίωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί και να φέρει σε πέρας το έργο της αναβάθμισης των F-16. Αναφερόμενος στο F-35, υποστήριξε ότι αναμφίβολα η Ελλάδα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα. Η συμμετοχή της Τουρκίας έχει παγώσει. Δεν δίνονται καινούργιες εργασίες κατασκευής στα τουρκικά εργοστάσια. Οι χώρες που θα μπουν θα διεκδικήσουν μέρος της κατασκευής ή άλλα ανταλλάγματα, που θα είναι χρήσιμα για την αμυντική μας βιομηχανία και τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, υποστήριξε ότι  αρκετά από τα επεισόδια των τελευταίων ετών με την Τουρκία γίνονται στη θάλασσα. Αναμένουμε η τουρκική προκλητικότητα να μεταφερθεί στη θάλασσα νότια της Κρήτης σε απόπειρα ενεργοποίησης του τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Απαιτείται να επικαιροποιήσουμε τη δική μας θέση και να την προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα, χωρίς να παραγνωρίζουμε πώς η Τουρκία θέλει να επιβάλλει τις επιθυμίες της. Η Άγκυρα, μέσω τουρκο-λιβυκού συμφώνου αποπειράται να αποκόψει την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύει το ναυτικό της. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην αντιδράσει απέναντι σε αυτό που συμβαίνει. Η ενίσχυση ναυτικής ισχύος και ο συντονισμός του ναυτικού με την αεροπορία βρίσκεται στις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Νέδος, Διπλωματικός και Αμυντικός Συντάκτης της Καθημερινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή