Η γαλλογερμανική πρόταση ενίσχυσε το ευρώ

Η γαλλογερμανική πρόταση ενίσχυσε το ευρώ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών θεωρείται αναμφισβήτητα η κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για ένα (προσωρινό) Ταμείο Ανάκαμψης (η έγκριση του οποίου είχε γίνει επί της αρχής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27 Μαρτίου), ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,6% του ΑΕΠ της Ε.Ε. των «27». Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, η χρηματοδότηση του Ταμείου θα γίνεται μέσω δανεισμού από τις αγορές με την έκδοση ευρωομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κεφάλαια θα διοχετεύονται στη συνέχεια στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού 2021-2027 (η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους) με τη μορφή κυρίως επιχορηγήσεων (και όχι δανείων δηλ. δεν θα αυξάνονται τα επίπεδα χρέους των χωρών-μελών).

Η εν λόγω πρόταση που θεωρείται ένα  σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενοποίηση των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τον επιμερισμό των βαρών της δημοσιονομικής πολιτικής από την πανδημία του κορωνοϊού (η λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί ομοφωνία), θα μπορούσε να  εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε. στην επόμενη τηλεσυνεδρίαση στις 18-19 Ιουνίου, αφού προηγουμένως, στις 27 Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τη δική της πρόταση. Εντούτοις, υπάρχουν διαφωνίες και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, οι συζητήσεις με τις χώρες που αντιδρούν στη γαλλογερμανική πρόταση (Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία οι οποίες εμμένουν σε χρηματοδότηση με τη μορφή δανείων) θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Η ανακοίνωση της από κοινού γαλλογερμανικής πρότασης, ευνόησε τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τις αποδόσεις τους (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) να υποχωρούν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου. Θετικά αντέδρασε και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο βρέθηκε λίγο υψηλότερα από 1,10 δολ. ΗΠΑ την Πέμπτη για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, πριν υποχωρήσει προς 1,09 δολ.την επόμενη ημέρα, εν μέσω γενικής ενδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος έναντι των άλλων νομισμάτων, επωφελούμενο από την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την έξαρση της πανδημίας και προειδοποιεί για «πολύ σκληρή» αντίδραση εάν η Κίνα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της για επιβολή νέου νομικού πλαισίου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ παρά τις μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη πέρυσι  με αίτημα, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση μεγαλύτερης αυτονομίας.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή