Προβληματισμός για εστίες υπερμετάδοσης

Προβληματισμός για εστίες υπερμετάδοσης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού παραμένει ο οικισμός Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, όπου χθες καταγράφηκαν 18 από τα συνολικά 21 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Από τα υπόλοιπα τρία, ένα προέρχεται από το Κρανίδι, όπου επίσης είχε εντοπιστεί συρροή κρουσμάτων σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, και τα υπόλοιπα είναι μεμονωμένα κρούσματα στην κοινότητα. Συνολικά, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών της νόσου στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.873. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 19 ασθενείς με COVID-19, ενώ 98 ασθενείς έχουν εξέλθει των μονάδων εντατικής θεραπείας. Χθες ανακοινώθηκε ακόμα ένας θάνατος λόγω της νόσου. Συνολικά, τα θύματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 169, εκ των οποίων το 94,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν ελεγχθεί για SARS-CoV-2 147.958 κλινικά δείγματα.

Εν τω μεταξύ, εντείνεται σε διεθνές επίπεδο η συζήτηση για τη θέση των ψηφιακών εφαρμογών στην ιχνηλάτηση των επαφών ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών της COVID-19. Οπως ανέφερε προχθές ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προς το παρόν καταγράφονται προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία αυτών των εφαρμογών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή δεν φτάνει τα επιθυμητά επίπεδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ψηφιακές εφαρμογές που έχουν στόχο την ιχνηλάτηση είναι ένα ζήτημα που αγγίζει την εθελοντική συμμετοχή, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ελευθερίας των κινήσεων του ατόμου. Ο ίδιος δε τάχθηκε υπέρ της χρήσης της τεχνολογίας ως εργαλείου για τη γρήγορη πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση, ειδικά τώρα, ενόψει και της εκκίνησης του τουρισμού, ως μια επιπλέον υπηρεσία για την ασφάλεια

των επισκεπτών.

Οπως επεσήμανε, «στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν εφαρμογή η οποία βοηθάει στην ιχνηλάτηση σε συγκεκριμένο χώρο και ήδη έχουν διαπιστώσει πολλά προβλήματα. Λένε ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν περάσει ένας μήνας», ενώ αναφερόμενος σε σχετικές ψηφιακές πλατφόρμες της Apple και της Google για έξυπνα κινητά, σημείωσε ότι όπου επιχείρησαν να τις χρησιμοποιήσουν, η συμμετοχή των πολιτών δεν ήταν εντυπωσιακή. «Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, ένα 25% συμμετείχε σε αυτές τις εφαρμογές. Ο τρόπος που εγώ προσωπικά το βλέπω», πρόσθεσε, «είναι με κάποιο ψηφιακό τρόπο και εθελοντικά, κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΕΟΔΥ, εργαστηριακό κέντρο, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί». Το ενδεχόμενο αυτό, όπως ανέφερε ο καθηγητής, αναμένεται να απασχολήσει σύντομα και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή