Σε δύσκολη θέση ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε δύσκολη θέση ο Ντόναλντ Τραμπ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω ζημιά απειλούν να προκαλέσουν στην ήδη τεταμένη σχέση Ουάσιγκτον – Πεκίνου τα σχέδια της Κίνας για επιβολή δρακόντειας νομοθεσίας ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Τραμπ να θέσει υπό αμφισβήτηση τη φιλική σχέση που υποστηρίζει ότι διατηρεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Τα κινεζικά σχέδια για την πρώην βρετανική αποικία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να ζητούν την επιβολή κυρώσεων εναντίον Κινέζων αξιωματούχων και κινεζικών κρατικών υπηρεσιών, κάτι το οποίο ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να αποφύγει.

«Οι κινεζικές πρωτοβουλίες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κρίση στις σινοαμερικανικές σχέσεις, ενισχύοντας παράλληλα τις εθνικιστικές φωνές σε ΗΠΑ και Κίνα. Το 2020 αρχίζει να θυμίζει το 1948 και το ξέσπασμα της πρώτης κρίσης του Ψυχρού Πολέμου με αντικείμενο το Βερολίνο», λέει ο πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Εβαν Μεντέρος.

Παρά τη σκληρή ρητορική που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο μήνα κατά της Κίνας με αφορμή την πανδημία της COVID-19, ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποφύγει τις ad hominem επιθέσεις εναντίον του προέδρου Σι, καθώς ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και έχει αναβληθεί προσωρινά εξαιτίας της πανδημίας.

Την ώρα που ο Τραμπ υιοθετεί συμβιβαστικό και γεμάτο σεβασμό τόνο απέναντι στον Σι, η προεκλογική εκστρατεία του επιλέγει ολοένα και πιο επιθετική ρητορική απέναντι στην Κίνα, εμφανίζοντας το καθεστώς του Πεκίνου ως απειλή για τα οικονομικά και αμυντικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τραμπ παρουσιάζει τον Δημοκρατικό του αντίπαλο, Τζο Μπάιντεν, ως υπερβολικά υποχωρητικό απέναντι στο Πεκίνο. Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Πάτρικ Τούμι και ο Δημοκρατικός συνάδελφός του, Κρις Βαν Χόλεν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων εναντίον Κινέζων αξιωματούχων και νομικών προσώπων, αρμόδιων για την εφαρμογή της νομοθεσίας ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ.

Οι αρχικές προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να αποκρύψει το ξέσπασμα της επιδημίας στη Γουχάν προκάλεσαν την οργή του Τραμπ, ο οποίος θεώρησε ότι αυτό απειλούσε τις ελπίδες του για επανεκλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή