Τίτλοι τέλους για την Akazoo, ετοιμάζονται μαζικές αγωγές

Τίτλοι τέλους για την Akazoo, ετοιμάζονται μαζικές αγωγές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλλη μία φορά, ο πρώην αλεξιπτωτιστής του ισραηλινού στρατού και επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Quintessential Capital Management LLC (QCM) Γκάμπριελ Γκέκο έκανε διάνα στη στόχευσή του. Ενα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της αναφοράς περί φαλκίδευσης των μεγεθών της εταιρείας Akazoo, ο ίδιος και η εταιρεία του επαληθεύθηκαν πλήρως. Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε στην εταιρεία Αkazoo, προκειμένου να εξετάσει τις κατηγορίες της QCM, επιβεβαίωσε πλήρως και μάλιστα κάθε πτυχή που είχε επισημανθεί και είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η επενδυτική εταιρεία QCM. Συγκεκριμένα, η ειδική επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία Akazoo παρουσίαζε επί χρόνια εικονικά οικονομικά στοιχεία, είχε αμελητέα έσοδα και πελάτες και ότι η είσοδός της στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq έγινε με τα ίδια πλαστά στοιχεία.

«Η ειδική επιτροπή, με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων και νομικών, ολοκλήρωσε την έρευνα και αποφάσισε ότι η πρώην διοίκηση της Akazoo και ορισμένοι συνεργάτες της εξαπάτησαν τους επενδυτές της Akazoo, συμπεριλαμβανομένης της προκάτοχης εταιρείας ειδικού σκοπού Modern Media Acquisition Corp. (MMAC), αλλοιώνοντας τα επιχειρηματικά, λειτουργικά και οικονομικά αποτελέσματα της Akazoo, ως μέρος μιας πολυετούς εξαπάτησης», ανέφερε χθες η δήλωση της εταιρείας προς τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Akazoo εισήλθε στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq τον Σεπτέμβριο του 2019 μέσω αντίστροφης εξαγοράς της από την εισηγμένη MMAC.

Του πορίσματος της ειδικής επιτροπής της Akazoo φέρεται να ήταν ενήμερες οι χρηματιστηριακές αρχές της Νέας Υόρκης. Η διοίκηση του χρηματιστηρίου έλαβε απόφαση από 15 Μαΐου 2020 για τη διαγραφή της μετοχής της Akazoo από το αμερικανικό χρηματιστήριο. Η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί 27 Μαΐου και, σύμφωνα με όσα δήλωσε η σημερινή διοίκηση της Akazoo, δεν πρόκειται να εναντιωθεί νομικά στην απόφαση αυτή. Το δικαίωμα άσκησης της έφεσης κατά της απόφασης για τη διαγραφή της μετοχής έληξε χθες, 22 Μαΐου 2020.

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της Akazoo είχε ανασταλεί από την 1η Μαΐου 2020, καθώς η εταιρεία δεν παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 στις 30 Απριλίου, όπως είχε γνωστοποιήσει στο οικονομικός της ημερολόγιο. Επίσης, η προσωρινή διοίκηση δήλωσε ότι αδυνατεί να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα. Τώρα η ίδια προσωρινή διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι θα εργαστεί για να αποδώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποζημίωση στους μετόχους και στους επενδυτές της επιχείρησης.

Πάντως, τον λόγο τώρα αναμένεται να λάβουν διάφορες αμερικανικές δικηγορικές επιχειρήσεις οι οποίες ετοιμάζονται να υποβάλουν μαζικές αγωγές εκπροσωπώντας τους εξαπατημένους μετόχους. Τουλάχιστον 10 νομικές εταιρείες θα υποβάλουν μαζικές αγωγές οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν στα αμερικανικά δικαστήρια στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, ουσιαστικά μπήκαν οι τίτλοι του τέλους σε μια υπόθεση που είχε τελειώσει λίγες ημέρες μετά τις 20 Μαΐου 2020 όταν η QCM δημοσιοποίησε τη σχετική έκθεση. Η βεβαιότητα περί της ορθότητας των ισχυρισμών της QCM δημιουργήθηκε τόσο από την αντίδραση της εταιρείας –δεν διέψευσε καν τους ισχυρισμούς της QCM– όσο και από την άμεση απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.

Η Akazoo είναι η τρίτη εταιρεία με δεσμούς στην Ελλάδα που «γκρεμίζει» η QCM. Είχε προηγηθεί το 2015 η Globo, ακολούθησε το 2018 η Folli Follie και τώρα η Akazoo, η οποία αν και είχε έδρα το Λουξεμβούργο, οι ρίζες της βρίσκονται στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή