Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στον Εβρο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στον Εβρο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «παραβίαση των συνόρων» κάνει λόγο ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφορικά με τα γεγονότα στον Έβρο, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορά της».

Αναφέρει δε ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που η ίδια πρότεινε μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η Ελλάδα γνωστοποίησε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα χτίσει φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας. 
 
Κατόπιν συντονισμού με τους αρμόδιους θεσμούς, το υπουργείο μας εξέδωσε σημείωμα προς την Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία μας σύνορα, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή. 
 
Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζει με τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926 τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα, και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων, κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 
 
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα. 
 
Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 
 
Δε θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή