Επιστροφή στα μπακάλικα της γειτονιάς: Ερμούπολη, Σύρος

Επιστροφή στα μπακάλικα της γειτονιάς: Ερμούπολη, Σύρος

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάτι θετικό βγήκε από τον κατ’οίκον περιορισμό, είναι το ότι επιστρέψαμε στα μικρά καταστήματα τροφίμων της περιοχής μας, εκεί όπου μας απευθύνονται με το μικρό μας όνομα και μας ρωτάνε τι θα μαγειρέψουμε σήμερα. Ακολουθούμε τη συντάκτρια του «Γ» Νικολέτα Μακρυωνίτου στα ψώνια της στη Σύρο και σημειώνουμε νόστιμες διευθύνσεις.

Στα περίχωρα της Ερμούπολης, όπου μένω, τα περισσότερα καταστήματα, πλην των σούπερ μάρκετ παραμένουν κλειστά. Έτσι κι εγώ παίρνω μια ευρύχωρη πάνινη τσάντα και με μια περπατητή βόλτα κατεβαίνω για ψώνια στο κέντρο της πόλης. Στα καλά παντοπωλεία του Κώστα Πρέκα και στο Τόπων Γεύσεις πηγαίνω για επιλεγμένη μπακαλική και τρόφιμα πρώτης ανάγκης από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Ο Κώστας Πρέκας παρατηρεί μια έντονη μείωση της κίνησης στον εμπορικό δρόμο όπου βρίσκεται το κατάστημά του. «Τα σούπερ μάρκετ θα μας καταπιούν όλους», ανησυχεί παρατηρώντας τη μειωμένη κίνηση στο παντοπωλείο του. Κάνει ντελίβερι, αλλά επισημαίνει ότι οκτώ στους δέκα πελάτες είναι αλλοδαποί που κατοικούν στη Σύρο. Ντελίβερι με ικανοποιητικά αποτελέσματα κάνει το Τόπων Γεύσεις, όπως μου λέει ο ιδιοκτήτης, Νίκος Ρούσσος. «Έχω χάσει μεν λίγους πελάτες, αλλά εκείνοι που εξακολουθούν να έρχονται κάνουν μεγαλύτερο τζίρο, προτιμώντας να αγοράσουν περισσότερα πράγματα από μένα, για να αποφύγουν το σούπερ μάρκετ. Προσπερνούν τα χύμα, π.χ. όσπρια, και επιλέγουν συσκευασμένα και βιολογικά. Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν περισσότερη ζήτηση. Κάθε τόσο ξεμένω από αλεύρι και μαγιά».

Η επιλογή μου για εκλεκτά κυκλαδίτικα και γενικότερα για ελληνικά κρασιά είναι, όπως πάντα, η ενημερωμένη κάβα Κριτσίνη, όπου, όπως ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, έχει πληγεί σοβαρά από αυτή την κρίση. Δεν έχω αλλάξει τις συνήθειές μου: από τον φούρνο του Ντάνου αγοράζω φανταστικό προζυμένιο ψωμί με κουρκουμά και βαρύ ψωμί ζέας, επιλέγω εκλεκτά κρέατα, ντόπια συριανά, από τη Νάξο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, από το κρεοπωλείο του Σπύρου Συρίγου, από όπου ψώνιζε και η γιαγιά μου και τον εμπιστεύομαι τυφλά, και το αγαπημένο μου μανάβικο παραμένει σταθερά η Αποθήκη Τσικουδιά, που φέρνει διαλεχτά εποχής, με την πλειονότητα να είναι ντόπια, αλλά και πιο ψαγμένη μαναβική για ιδιαίτερα μαγειρέματα. 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Παραδοσιακά προϊόντα Κώστα Πρέκα Χίου 4, Ερμούπολη, Σύρος, 22810-87.556

Τόπων Γεύσεις Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως 18, Ερμούπολη, Σύρος, 22810-80.100

Κάβα Κριτσίνη Στ. Πρωίου 30, Ερμούπολη, Σύρος, 22810-82.353

Ντάνος Παραλία Φοίνικα, Σύρος, 22810-42.555 / Πρωτοπαπαδάκη 34, Ερμούπολη, 22810-89.090 / Ηρώων Πολυτεχνείου 20 & Σάκη Καράγιωργα, Ερμούπολη, 22810-75.535

Κρεοπωλείο Σπύρος Συρίγος Αγίου Γεωργίου 5, Ερμούπολη, Σύρος, 22810-86.001

Αποθήκη Τσικουδιά Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ερμούπολη, Σύρος, 22810-88.212

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή