Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Μείωση εργοδοτικών εισφορών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στη συζήτηση για πρόωρες εκλογές ή σε άμεσο ανασχηματισμό έβαλε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Star. «Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές» είναι στα σχέδιά μου, ανέφερε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια. Οσον αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και νέο πακέτο φορολογικών μειώσεων, αλλά στην παρούσα φάση προτεραιότητα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, θέμα για το οποίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις το φθινόπωρο. Ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση, προσθέτοντας πως το εύρος της παρέμβασης θα εξαρτηθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και τα ποσά που θα «πάρουμε από την Ευρώπη».

O πρωθυπουργός δεν μπήκε σε διαδικασία να μιλήσει για το ύψος της ύφεσης, λέγοντας πως δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για το μέγεθος αυτής, εξέφρασε όμως «μία συγκρατημένη αισιοδοξία». Πρόσθεσε δε πως περιμένει να έρθουν από την Ευρώπη «πολλά δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας», τα οποία θα  προστεθούν στο πακέτο των 24 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινωθεί. 

Καμία κρίση στον Εβρο

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει στον Εβρο τόνισε πως πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα και τα σύνορα των δύο χωρών είναι απόλυτα οριοθετημένα, ενώ για το θέμα του φράχτη στον Εβρο υπογράμμισε πως θα προχωρήσει κανονικά. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος Υγείας, του ΝΕΣΥ, υποστηρίζοντας πως η κρίση αφήνει μία μεγάλη παρακαταθήκη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός απέκλεισε για το μέλλον ένα νέο γενικευμένο λουκέτο στην οικονομία, αναφέροντας πως τα lockdown δεν πρόκειται να είναι ξανά γενικευμένα, αλλά στοχευμένα. Δηλαδή, αν υπάρξει κρούσμα σε ένα σχολείο δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία, αλλά το συγκεκριμένο. «Η Ελλάδα είναι μία αξιόπιστη χώρα, που ο λόγος της πλέον μετράει», ανέφερε σε άλλο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έναν απολογισμό της περιόδου που προηγήθηκε. «Ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη με το κράτος», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «ετοιμαζόμαστε για το ταμείο ανάπτυξης» που σηματοδοτεί την επόμενη φάση, της μάχης για την ανάταξη της οικονομίας. Η συνέντευξη ξεκίνησε με το θέμα του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν ακολούθησε τις δημοσκοπήσεις, καθώς αν το έκανε δεν θα είχαν ανοίξει τα δημοτικά. Το κριτήριο στη συγκεκριμένη απόφαση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ήταν οι εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι έκριναν πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξουν τα σχολεία. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, τα παιδιά θα έμεναν για σχεδόν έξι μήνες μακριά από τον φυσικό τους χώρο.

Η κυβέρνηση, πάντως, στο θέμα το Εβρου προχώρησε ήδη νωρίτερα σε κάλυψη του υπουργού Εξωτερικών. Πριν από τον πρωθυπουργό και ο Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, προχώρησε σε στήριξη του ΥΠΕΞ, λέγοντας πως για το θέμα του Εβρου «έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις από το ΥΠΕΞ τόσο το Σάββατο όσο και σε τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Δένδια την Κυριακή». Στο εσωτερικό, πάντως, της κυβερνώσας παράταξης, υπήρξε αναστάτωση μετά τη δημοσιότητα που πήραν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ «για λίγες δεκάδες μέτρα».

Σε μεγάλο μέρος της Κ.Ο. δεν ήχησε καλά η δήλωση αυτή, ενώ αίσθηση προκάλεσε μία ανάρτηση το Σάββατο το απόγευμα της διαδικτυακής «Ομάδας Αλήθειας» που θεωρείται πως απηχεί τις θέσεις της «βαθιάς παράταξης». Η ανάρτηση άσκησε κριτική στον κ. Δένδια, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη δήλωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή