Κλείνουν τα σύνορα σε ταξιδιώτες από Βραζιλία οι ΗΠΑ

Κλείνουν τα σύνορα σε ταξιδιώτες από Βραζιλία οι ΗΠΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι στενοί πολιτικοί σύμμαχοι. Οι δύο ηγέτες αμφισβήτησαν την κλιματική αλλαγή, παραλλήλισαν την πανδημία της COVID-19 με απλή γρίπη, ήρθαν σε σύγκρουση με κυβερνήτες πολιτειών στις χώρες τους αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και ενθάρρυναν από κοινού την ευρεία χρήση υδροξυχλωροκίνης παρά τις ενστάσεις των ειδικών.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος επεφύλασσε ένα οδυνηρό πλήγμα για τον, κατά δήλωσή του, «φίλο» του Μπολσονάρο. Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απαγορεύει, από τις 28 Μαΐου, την έλευση στις ΗΠΑ μη Αμερικανών πολιτών που προέρχονται από τη Βραζιλία. Ο λόγος είναι απλός: ο γίγαντας της Λατινικής Αμερικής έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο ως προς τη διάδοση του κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, με περισσότερα από 365.000 κρούσματα και περίπου 23.000 νεκρούς. Προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας έκανε λόγο για «τεχνικού χαρακτήρα μέτρο» και εξήρε τη σημαντική βοήθεια των ΗΠΑ προς τη χώρα του για την καταπολέμηση του ιού.

Η ψυχρολουσία από την Ουάσιγκτον βρήκε τον Μπολσονάρο στο χειρότερο σημείο της πολιτικής διαδρομής του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πέραν των σφοδρών επικρίσεων που δέχεται για τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται στο κέντρο δικαστικών ερευνών και πολιτικής θύελλας. Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Μπολσονάρο δήλωνε ανερυθρίαστα ότι εννοεί να αλλάξει τη διοίκηση της αστυνομίας ή και υπουργούς, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να «γ…σουν» την οικογένειά του.

Στον απόηχο του σκανδάλου, δέχθηκε έντονα πυρά από τον αποπεμφθέντα και πολύ δημοφιλή υπουργό Δικαιοσύνης Σέρτζιο Μόρο, ο οποίος δήλωσε ότι ο αρχηγός του κράτους είναι υπόλογος για αθέμιτες παρεμβάσεις στην αστυνομία και στη δικαστική εξουσία. Αναζητώντας στήριξη, ο Μπολσονάρο ενθαρρύνει «αυθόρμητες» κινητοποιήσεις οπαδών του σε διάφορα σημεία της χώρας. Την Κυριακή εμφανίστηκε να αποθεώνεται από (μάλλον ολιγάριθμους) υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, οι οποίοι τον αποκαλούσαν «θρύλο». Ο ίδιος δεν φορούσε μάσκα, έβγαζε σέλφι και αντήλλασσε χειραψίες με οπαδούς του, μάλιστα κάποια στιγμή ανέβασε ένα παιδί στους ώμους του, περιφρονώντας δημοσίως τα περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή που η πανδημία βαίνει την ανιούσα στη χώρα του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή